„Povratak početku“ Milana Staševića kao vid borbe za slikarstvo

Ciklus radova „Povratak početku“ Milana Staševića, koji je predstavljen u Galeriji Narodnog muzeja, na prvi pogled predstavlja apstrakciju. Ipak, slikar je želeo da svojim delima velikog formata prikaže samu bazu u istoriji likovnog stvaralaštva:

-Ja se trudim da se borim za slikarstvo. U ovom načinu slikanja želeo sam uz minimalna sredstva da uradim maksimalno. Bela boja je sadržaj svih boja, a i ja sam sed, pa kako idem, tako menjam i slikarstvo.

Umetnik je koristio veoma specifičnu tehniku, odnosno klasičnuj preparaturu, koju je naučio još kao student slikarstva:

-Nisam koristio boje, ni uljane, ni akrile, ni tempere. Sve je to ispalo kao preparatura, u kojoj ima jedna fantastična stvar, a to je bir kreda. Ovo podseća na tu bir kredu. Radio sam tako da na svakoj slici ima 10 do 11 premaza. Igrao sam se preparaturom, koja je gusta, tačkao, pravio crtice i imaginaran prostor. Zatim sam opet preparirao, a nakon sušenja i šmirglao, pa se sve pojavilo kao fosil i deluje kao da je stvoreno pre milijardu godina.

Naš sagovornik ističe da su umetnost i slikarstvo, pogotovo ovakav vid stvaranja, u velikoj krizi. Ovo je jedan od načina da se izbori za njihovo mesto na društvenoj lestvici:

-Uvek govorim da je umetnost mrtva. Naravno, slikari i umetnici, ako su pravi, u duši im nešto žari i kaže Nije to mrtvo, to postoji! Postoji vatra i može nešto da se uradi! Problem je što je slikarstvo prenaseljeno. Ljudi su uradili sve što se moglo uraditi. Naći mali prostor da uradiš nešto, koliko toliko posebno, veliki je uspeh.

Iako već nekoliko decenija živi, radi i stvara u Beogradu, Stašević ponosno ističe da dolazi iz Vojvode Stepe. Tamo najviše vremena provodi leti, gde slika daleko od gradske vreve:

-Kad dođem u Stepu iz Beograda, gde živim u samom centru blizu Knez Mihajlove, gde su užasna buka i problemi, postanem novi čovek. U Stepi je moja kuća na kraju sela, a moj otac nije voleo da ima komšije okolo, pa je kupio dva placa s jedne i dva placa sa druge strane, pa se tamo osećam kao na salašu. Tamo sam napravio 40 kućica za ptice, koje su se uselile i dok tamo boravim, kada mi zazvoni telefon, svi znaju da sam u Stepi. Tamo uživam i sve ove slike su napravljene u Stepi.

Umetnik se i na ovaj način vraća početku, baš kao i kroz samu tehniku rada. Na otvaranju izložbe imao je podršku lokalnih muzičara, ali kako ističe, dok stvara najviše voli tišinu. Izložba „Povratak početku“ biće otvorena do 6. avgusta.