Povećan broj obolelih od upale pluća

U ovo doba godine raste broj obolelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu. Iako je Srbiji i Vojvodini potvrđen grip AH1 i AH3 u Severenobanatskom okrugu ga još uvek nema, saznajemo od dr Tatjane Karać, načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje.

 

 

 

 

 

 

-Nije potvrđena cirkulacija virusa gripa u našem okrugu. Jedan uzorak koji smo testirali bio je negativan. Od obolenja sličnih gripu od početka nadzora koji traje od 1. oktobra do danas registrovano je 833 slučaja na teritoriji severnog Banata. Od tog broja 423 osobe su sa teritorije grada Kikinde – istakla je Tatjana Karać.

Pre raspusta došlo je do porasta akutnih respiratornih infekcija gornjih disajnih organa što je potvrđeno i brojem obavljenih pregleda u Dečijem i Školskom dispanzeru.

Od 24. do 31.decembra u Dečijem dispanzeru obavili smo 1.013 pregleda, a u Školskom 294. Situacija je nešto bolja u protekloj nedelji zbog raspusta – rekla je dr Vesna Tomin, načelnica Dečijeg i Školskog dispanzera.

Ove zime povećan je broj dece i odraslih od upale pluća što su nam potvrdile obe doktorke.

-U kikindskoj Bolnici na Dečijem i Internom odeljenju hospitalizovani su pacijenti oboleli od pneumonije. Radi se i o bakterijskim, ali i o pneumonijama nejasne etiologije, verovatno virusnog porekla – kaže dr Karać.

-Veliki broj dece obolelo je od upale pluća. Većina se leči ambulantno jer su upale uglavnom virusne. Deca koja su po uzrastu osetljivija,a to su deca do treće godine, leče se na Dečijem odeljenju – dodala je dr Tomin.

Od akutnih respiratornih infekcija najčešće obolevaju deca do četiri godine, dok se obolenja slična gripu najviše registruju kod osoba od 30 do 64 godine. Sa polaskom dece u vrtiće i škole očekuje se novi talas obolelih. Prošle godine u Kikindi je registrovan grip sva tri tipa AH1, AH3 i tip B.