Potpuna primena elektronskih recepata

U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji od 1. marta recepti za lekove propisuju se elektronski. Novina je donela korist pacijentima koji više ne moraju da zakazuju odlazak kod lekara i čekaju u čekaonicama samo da bi dobili terapiju.

 

 

 

 

 

 

 

Lekari su manje opterećeni papirologijom i birokratijom. Terapije hroničnih pacijenata u sistemu su prepoznate kao obnovljive, a gužve su umanjene za trećinu.

-Papirni recepti su potpuno izašli iz upotrebe i sada imamo samo elektronske recepte za lekove. Ova novina doprinela je mnogo lakšem radu i za lekare i za pacijente. Gužve koje smo imali u čekaonicama su smanjene. Problem koji se javio u proteklih nekoliko dana je da u apotekama tokom prepodneva ne mogu da se očitaju recepti, ali očekujemo da se on vrlo brzo reši – istakla je dr Gordana Rodić, zamenica direktora Doma zdravlja.

Doktorka Rodić napominje da se ništa nije promenilo u samom načinu propisivnja recepata:

-Pacijenti koji su hronični bolesni i imaju istu terapiju u kontinuitetu godinu dana njima je moguće propisivati lekove na šest meseci. Ako dođe do izmene terapije oni se javljaju izabranom lekaru, briše se terapija koja je propisana ranije i uvodi se nova. Pacijenti koji dobijaju antibiotike recept im važi tri dana, za hroničnu terapiju 15 dana, dok recept koji je propisan za narkotike važi sedam dana.

Pacijenti koji ne plaćaju participaciju mogu da nazovu ambulantu radi izdavanja terapije i istog dana mogu u apoteci da podignu lekove. Sa druge strane pacijenti koji plaćaju participaciju za prvo propisvanje lekova moraju da dođu do ambulante i nakon toga su narednih pola godine ne moraju dolaziti do lekara. Mislilo se i o situacijama kada nestane struje tako da postoje personalizovani recepti koji ima svaki lekar. Novina postoji kod vojnih osiguranika za koje su dobijeni obrasci samo za njih.

Uvođenje elektronskih recepata u Srbiji počelo je 31. oktobra 2017. godine. Apoteke i zdravstvene ustanove sukcesivno su se umrežavale, a od početka marta lek na e-recept dostupan je svuda. Kikindski lekari najviše propisuju lekove za povećan krvni pritisak, sledi šećer, a tu su i lekovi za kardiovaskularne bolesti i antireumatici.