Potpisan Protokol o saradnji između Grada Kikinde i SB „Čigota“

Gradonačelnik Pavle Markov i vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice „Čigota“ dr Željko Stakić potpisali su danas protokol o saradnji Grada Kikinde i ove zdravstvene institucije.

SB „Čigota“ sa Zlatibora bavi se problemima gojaznosti kod dece i mladih. U pitanju je velika zdravstvena poteškoća celokupnom društva, pa i našeg grada. Zbog toga je lokalna samouprava odlučila da poveže sve ustanove, koje mogu da pomognu u rešavanju ovog akutnog problema, ističe gradonačelnik Pavle Markov:

-Iz toga razloga, došli smo do kvalitetnog rešenja. Grad Kikinda i SB „Čigota“ napravili su poseban vid saradnje. Mi kao grad ćemo praviti odabir i pozvati sve naše sugrađane koji imaju ovakvih problema da se jave, kako bi bili sprovedeni u početnu fazu preko naših ustanova, te da ih pripremimo i uputimo u specijalnu bolnicu, gde će dobiti adekvatnu pomoć. Ovaj program je za našu decu i omladinu besplatan. Takođe, sa SC „Jezero“ dogovoreno je da mladi ljudi odlaze na pripreme pre odlaska na Zlatibor. Time smo zaokružili ceo proces.

Dr Željko Stakić, vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice „Čigota“, tokom potpisivanja Protokola o saradnji između Grada Kikinde i te institucije, naglasio je ova višemesečna saradnja sada dobija jednu novu i ozbiljniju dimenziju:

Drago nam je da je Gradska uprava Kikinda, kao društveno odgovorna, prepoznala značaj preventivnog programa za zdravlje dece i omladine, čime se sprečavaju sva teža oboljenja koja su povezana sa gojaznošću. Ova saradnja krenula je u punom kapacitetu dolaskom mladih Kikinđana kod nas, a kao prirodan tok, ona danas dobija i svoj zvanični nivo.

Mladi Kikinđani, Isidora Đuran i Filip Stankov boravili su tri nedelje u Specijalnoj bolnici „Čigota“, gde su počeli i sa stvaranjem novog, zdravog stila života.

U najlepšem sećanju su mi ostali divni prijatelji, sa kojima se i danas družim. Naučili smo da je doručak najvažniji obrok i da je bolje da slobodno vreme provodimo na suncu, nego za kompjuterom ili telefonom, kaže Isidora, dok njen drug Filip dodaje da ga je brat najviše motivisao da smrša. „Čigotica“ mu je u potpunosti promenila život:

-Plivali smo i dosta smo vremena provodili vežbajući i u šetnji. Nastavio sam sa dijetom i super mi ide.

„Čigotica“ je multidisciplinarni zdravstveno-edukativni program, koji se realizuje od 2008. godine. Gradonačelnik naglašava da se ovim zvačničnim dokumentom doprinosi poboljšanju zdravstvenog stanja naših sugrađana.