Poslodavcima predstavljeni novi javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje prošle nedelje je objavila javne pozive i konkurse koji su danas predstavljeni poslodavcima u gradskoj kući u Kikindi. Mere aktivne politike zapošljavanja namenjene su poslodavcima i nezaposlenim licima. Uz finansijsku podršku države, poslodavci su u prilici da svoj poslovni ambijent prošire odgovarajućim kadrovskim potencijalima.

-Nama je važan svaki poslodavac, onaj koji zapošljava jednog ili onaj koji zapošljava 50 do 100 radnika. Pokazalo se da dosta poslodavaca nije toliko dobro upoznato sa merama, pa nastojimo da ih približimo. Pored 17 mera koje prezentujemo kroz javne pozive, želim da istaknem da je država izdvojila preko 4 milijarde dinara, biće uključeno 135.000 lica širom Srbije, od toga 20.000 lica kroz novčane mere. U Severnobanatskom okrugu, kroz ove mere aktivne politike zapošljavanja biće uključeno 2700 lica, od toga 350 kroz novčane mere. Jedna od novina je aktivna mera za pripravnički rad- kaže Petar Jarić, zamenik direktora NSZ.

Smanjenje nezaposlenosti jedan je od prioriteta gradske vlasti koja je na tom polju već ostvarila značajne rezultate. Gradonačelnik Pavle Markov ukazuje da su aktuelni javni pozivi i konkursi NSZ dobra prilika, prvenstveno za preduzetnike i mala i srednja preduzeća.

-Strategija razvoja grada oslanja se i na rešavanje velikog nasleđenog problema nezaposlenosti. U prethodnih nekoliko godina napravili smo značajne iskorake. Zajedničkim radom sa ministarstvima, vladinim predstavnicima, kao i Nacionalnom službom činimo dodatne napore kako bismo došli na rekordan nivo zaposlenosti. Mogu reći da smo na uspešnom putu. Ovo je pravi način kako bi se skrenula pažnja i podstakli preduzetnici da koriste sredstva i zapošljavaju ljude- istakao je Markov.

Sa ovogodišnjim merama aktivne politike zapošljavanja uskoro će izaći i pokrajina, a neke od novina odnose se na samozapošljavanje-jedan od najtraženih programa.

-Novina je da je za samozapošljavanje osoba sa visokom stručnom spremom (najmanje 240 espb bodova) , predviđeno 511.000 dinara kao subvencija. Primera radi, to se odnosi na advokatske kancelarije, lekarske i stomatološke ordinacije, inženjerske biroe, IT biroe. Za samozapošljavanje onih sa nižim obrazovanjem od tog, za zanatske i preduzetničke radnje cifra je 324.000 dinara- navela je  Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje dodajući da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam opredelio ukupno 90 miliona za programe samozapošljavanja, novog zapošljavanja i javne radove, dok je Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu izdvojio 350 miliona za program novog zapošljavanja za domaće kompanije.

U prošloj godini poslodavci u severnom Banatu posebno su bili zainteresovani za programe stručne prakse, novog zapošljavanja i javnih radova, pa je čak premašena prvobitno određena kvota.

-Prošle godine su 404 nezaposlena lica angažovana putem finansijske podrške preko javnih poziva. I ove godine očekujemo veliko interesovanje poslodavaca. Ovde u sali vidim i nove poslodavce koji žele da prošire svoj rad putem ovih mera. Ovo što danas prezentujemo su sredstava izdvojena iz republičkog budžeta, a očekuju nas i javni pozivi pokrajinske Vlade, kao i konkursi za koje je sredstva izdvojila lokalna samouprava, za stručnu praksu i javne radove- objašnjava Jelena Mitrović, direktorica kikindske filijale NSZ.

Među kikindskim poslodavcima koji su koristili program podrške zapošljavanju je i firma “Šole”.

-U 2017. godini u saradnji sa NSZ, negde oko 1200 lica sa teritorije Kikinde i Novog Bečeja dobilo je poziv za konkurs, za ono što je nama trebalo, a to su bravari i varioci. Obuka je trajala 6 nedelja, zaposlili smo 15-tak ljudi, ali se vremenom taj broj smanjio- kaže Nikola Šoklovački, izvršni direktor firme „Šole“ dodajući da i u ovoj godini imaju potrebu za zapošljavanjem pomenutih struka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti na nivou cele Srbije sa 14,8 odsto, koliko je iznosila na početku 2018. godine, pala je na 11,3 odsto u trećem kvartalu. Pokazatelji za Vojvodinu su još bolji jer je nezaposlenost smanjena na 7,9 procenata.