Poslednje pripreme za maturu u Biblioteci: kikindski osmaci spremni za završni ispit

Četvrtu godinu za redom u kikindskoj biblioteci organizuje se besplatna pripremna nastava za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika za osmake.

Mali maturanti od početka marta jednom nedeljno dolazili su na časove, gde su uz pomoć zaposlenih u biblioteci Dunje Brkin Trifunović i Slobodana Tomića tražili rešenje za svako pitanje iz zbirke zadataka. Ovakav vid nastave mnogo je značio našim mladim sugrađanima:

-Dosta mi je pomoglo, jer se radi temeljno. Radimo na tome što u školi nećemo toliko detaljno raditi. Ovde smo svaki zadatak malo proširili i sva pitanja moguća na osnovu zadatka smo rešavali. Najteže mi je bilo da savladam gramatiku, tj. neke glagolske oblike ili glasovne promene. Ipak, u grupi je sve lakše rešiti, jer jedni drugima pomažemo, kaže Mila Ilkić iz OŠ „Đura Jakšić“, dok mali maturant Vuk Lekić iz OŠ „Vuk Karadžić“ dodaje:

 

-Radili smo i u školi, ali to nije bilo dovoljno. Ovde sam došao kako bih unapredio svoje znanje. Kada si „vukovac“ od tebe se mnogo očekuje na prijemnom. Najteža je gramatika, glasovne promene i tome slično. Nadam se da ću uraditi što bolje i da će sve proći bez problema.

Nastavu je pohađalo 40 osmaka iz svih gradskih škola, jer je biblioteka prostorno ograničena. Iako su imali pred sobom zbirku zadataka, fokus nije bio samo na njoj, već i da deca usvoje znanje iz književnosti i gramatike.

Glavni cilj je da mali maturanti ostvare dobar rezultat. Pored toga, želja je i da se uči znanja radi i da to ne bude napamet. Deca koja su dolazila na nastavu su veoma odgovorna i gotovo svi iz škole nose maksimalan broj bodova. Zato je i one koji su ih pripremali zanimalo šta je njihov motiv da dolaze na časove:

-Dobili smo odgovor da je sramota da „vukovac“ ima tri poena iz srspkog jezika, bez obzira što ima 20 iz matematike. To mnogo govori ne samo o učeniku, nego i o njegovim roditeljima, nastavnicima, školi i o našem gradu. Ponosni smo na njih, kaže Dunja Brkin Trifunović.

Koliko je jaka motivacija ovih đaka pokazuje činjenica da su na pripremne časove dolazili i na dan proslave maturske večeri. Uz toliko volju i znanje koje su nesumnjiv usvojili, pozitivni rezultati su neizostavni.