Posle skoro godinu i po dana, u nedelju ponovo Vašar u Bašaidu

Nakon duže od godinu dana u Bašaidu će u nedelju biti održan vašar. Ova vest obradovala je kako redovne prodavce vašara, tako i kupce koji zaista u velikom broju posećuju ovaj prostor.

Vašar u Bašaidu je poslednji put održan 8. marta prošle godine. Vest da će se kupci i prodavci u nedelju 13.juna konačno ponovo okupiti u ovom selu obradovala je mnoge. I za selo mnogo znači da konačno prodiše posle dužeg perioda zatišja.

Nažalost zbog ove epidemiološke situacije sa kojom smo svi upoznati vašara nije bilo duže od godinu dana. U nedelju 13.juna će biti održan prvi vašar u ovoj godini koji se tradicionalno održava svakog drugog vikenda u mesecu. Ovim putem bih želeo da demantujem priče koje kruže da se vašar prodao, da je dat nekom u zakup. To nije isto, održava se na istom mestu gde i godinama unazad a nije ga bilo isključivo zbog epidemiološke situacije. Nadam se da će u nedelju biti veliki odziv kako kupaca tako i prodavaca, kako iz našeg mesta tako i iz Srbije, kako to uvek bude, kaže Bojan Mikalački, predsednik Mesne zajednice „Bašaid“.

Dobra vest za one koji su prošle godine platili godišnju kartu za zakup, u iznosu od 4.000 dinara, je da ona važi i za ovu godinu, dok prošlogodišnji cenovnik ostaje na snazi. Iznos od 80 odsto prikupljenih sredstava ulaže u selo. O vašaru se danas stara JP „Kikinda“ dok je njegova tradicija duga skoro 250 godina.

Nap Vašar je tradicija koja se dešava još od vremena Marije Terezije. Dešavaće se i danas i sutra i uvek jer mi smo na takvom geografskom položaju, kaže Mikalački.

Na istom prostoru održava se oduvek, na vašarištu na putu za Tordu . Godine 2002.godine obeležena su prodajna mesta, da bi 3 godine kasnije po nalogu republičke isnpekcije poljana bila ograđena. Potom je 2008.godine dobijena i zvanična dozvola za organizaciju vašara.