Poskupelo daljinsko grejanje

Poskupelo daljinsko grejanje

Poskupljenje prirodnog gasa za toplane od 20 odsto i električne energije od 22 procenta razlozi su povećanja cene daljinskog grejanja u Kikindi. Nova cena primenjuje se od 1. januara, istakao je Miroslav Čičulić, direktor JP “Toplana”.

 

 

 

 

 

-Domaćinstva će tokom zimskih meseci kvadrat plaćati 177,2 dinara, a korisnici poslovnog prostora 221,5 dinara zajedno sa PDV-om. U letnji mesecima cena za građane je 44,3, a za poslovni prostor 55,3 dinara. Potrošači koji grejanje plaćaju po utrošenoj toplotnoj energiji nova cena je 6,84 dinara po kilovat satu i 8,5 dinara po kilovat satu za poslovni prostor. Na ove cene treba dodati i 10 procenata poreza na dodatu vrednost – istakao je Miroslav Čičulić, direktor JP “Toplana”.

Grejanje za građane koji ga plaćaju po kvadratnom metru poskupelo je 6,5, a za one koji račune dobijaju po utrošenoj toplotnoj energiji 7,3 procenata.

-Za prosečan stan od 60 metara kvadratnih račun će biti uvećan oko 700 dinara – dodao je Čičulić.

Proteklih nekoliko dana zaposleni u “Toplani” skoro svakodnevno su angažovani da otklanjaju havarije na toplovodnoj mreži kod Galadske.

-Ovo je treća havarija na potesu od ulice Svetosavske do Đoke Radaka. i Nemanjine. Tu je toplovod star 30 godina, a na cevima nema izolacije. Rešavamo deo po deo mreže – precizirao je naš sagovornik.

Rekonstrukcija cevovoda na pomenutoj deonici biće urađena ove godine.

Na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta usvojen je plan i program rada “Toplane” za 2019. godinu, a Čičulić napomnje da nije nezadovoljan urađenim u prošloj godini jer je u ovoj firmi došlo do finansijske konsolidacije. Završen je sudski spor sa JP “Srbijagas” koji je trajao nekoliko godina jer je kikindska firma osporavala deo duga nastalog od 2010. do 2012. godine koji je iznosio 147 miliona dinara. Najveći broj korisnika daljinskog grejanja njih 93 odsto redovno izmiruje svoje obaveze prema “Toplani”. U Kikindi 3.100 domaćinstava koristi usluge ove firme.