Porodični zakon zabranjuje kažnjavanje dece

U ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, kako nezvanično saznajemo, u toku je rad na izmenama porodičnog zakona koje će zabraniti kažnjavanje mališana rukom, kaišem ili prutom. Ovim zakonom, dete koje roditelji povremeno vaspitavaju batinama moći će ovo da prijavi centru za socijalni rad ili školi, koja je opet obavezna da se obrati centru. Ako kazne nisu previše česte i nemaju intenzitet zlostavljanja, centar će prvo upozoriti roditelje da fizički ne kažnjavaju dete, a ako nastave, socijalni radnici će ih uputiti u porodično savetovalište ili ustanovu specijalizovanu za posredovanje u porodičnim odnosima. Mera u svemu je apsolutno odgovor, mišljenja je profesor psihologije Miljana Kitanović:

-Kada je u pitanju kažnjavanje, tema je zaista veoma teška. Ja se plašim kada diskutujem o tome, da ne upadnem u zamku isključivosti. Naravno da  ne smatram da treba težiti ka ekstremima i da ne mislim da sve može jednobrazno da se sagleda, s obzirom da je u pitanju veoma složen fenomen. Odrastanje dece, u ovakvim društvenim okolnostima u kojima  ima dosta agresivnosti i nasilništva  u okruženju, u porodici, medijima, a to su upravo modeli koji najčešće predstavljaju uzore za ponašanje dece. Pitam se da li su deca zaista kriva, ili  smo mi negde zakazali?

Od 2011. se razmišlja o izmenama porodičnog zakona, a u toku je rad na definisanju potrebnih izmena i dopuna. Prihvaćene su tri inicijative, da se definiše pojam samohranog roditelja, da se osnuje alimentacioni fond i da se zabrani upotreba fizičke sile u vaspitanju. Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg. Vaspitavanje dece batinama, prema ovom zakonu, do kraja ove godine biće ne samo zabranjeno, nego i kažnjivo. Sugrađani smatraju da “vaspitanje ili nevaspitanje predstavljaju sliku, koju nosimo baš iz svojih porodica, te da problem, ukoliko uočimo ili  stvorimo najbolje i sami da rešavamo”. Da ne bi bilo zloupotrebe zakona treba precizno odrediti šta je fizička kazna, jer ako jednogodišnjak gurne prste u utičnicu, roditelj će ga uglavnom lupnuti po ruci, pa se postavlja pitanje da li se to može tretirati kao kazna ili ne.