Porodica Kockar porodično zanimanje pretvorila u unosan biznis

Firma “Kaldarica” iz Kikinde osnovana je 2006. godine, mada je temelj postavljen još davne 1900. godine kada je prvi predstavnik porodice Kockar počeo da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.
-Odvajkada se bavimo poljoprivredom. Moj brat i ja smo tu tradiciju nastavili, ali nam je želja bila i da unapredimo sve ono čime su se naši preci bavili – istakao je Branislav Kockar, direktor.


Firma se bavi proizvodnjom i prometom poljoprivrednih proizvoda, ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje, obezbeđivanjem kompletanog repro materijala, uslužnom obradom zemlje ,otkupom, skladištenjem, sušenjem i prodajom poljoprivrednih proizvoda.
-Svake godine ulažemo u zemlju, silosne komplekse, hangare, vage, otkupna mesta. Posedujemo silosni kompleks u koji može da se smesti oko osam hiljada tona žitarica , podno skladište, četiri prijemna mesta u okolini. Sarađujemo sa oko 500 kooperanata za koje je skladištenje besplatno – rekao je Kockar.


Na pitanje da li može da se živi od poljoprivredne proizvodnje naš sagovornik kaže:
-Mi se bavimo isključivo ratarstvom i da bi bilo dobiti moramo da obrađujemo velike površine zemlje, da ideno sa nižom cenom zarade, ali da dobijemo na količini. Bez obzira na to kojom se poljoprivrednom proizvodnjom ko bavi mora puno da radi i da ulaže kako bi se rad isplatio.
U firmi “Kaladarica” zaposleno je 10 radnika, a sa povećanjem obradivih površina biće potrebe za još ljudi.