Pomenom na Železničkom groblju obeležen Dan oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen kosturnicu na Železnićkom groblju, Kikinda je obeležila vek od oslobođenja u Velikom ratu.

Na jedinom spomen obeležju u našem gradu posvećenom junacima Prvog svetskog rata vence su položili čelnici grada i Severnobanatskog upravnog okruga, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave Kikinda, Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Srpskih ratnih veterana, SUBNOR-a i srodnih organizacija, čelnici Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista.

Na važnost ovog istorijskog datuma podsetio je profesor istorije u penziji Lazar Demić:

-Ako uzmemo u obzir da je naš grad star svega tri veka, 20. novembar je jedan od najvažnijih u njegovoj prošlosti. Oduvek je postojala težnja srpskog naroda da se približe braći Srbima u Kraljevini Srbiji. To će se i dogoditi 20. novembra.

Ovom datumu prethodili su i još neki važni dani za našu istoriju, a oni su imali presudnu ulogu u oslobođenju:

-Nekoliko dana pre nego što je srpska vojska sa brigadirom Dragutinom Ristićem ušla u Kikindu, već su formirani organi uprave. Oni su bili privremenog karaktera, jer je neko morao da pripremi građantsvo na nove okolnosti. Naš grad će ovo obeležiti uz veliko oduševljenjem, jer ovaj period od 100 godina to zaslužuje. U jednom periodu ovaj datum je bio skrajnut i donekle zaboravljen. Ako ništa drugo, mi smo ih nosili u srcu.

Kikinda je u Velikom ratu dala najviše dobrovoljaca, srazmerno broju stanovnika. U naš grad dolazili su i zarobljenici, pa u spomen kosturnici počivaju i njihovi posmrtni ostaci:

-U naš grad su dolazili zarobljeni vojnici Austro-Ugarske, koji su ratovali na ratištima širom Evrope. Ovde su se našli i ratni zarobljenici iz Kraljevine Srbije, carske Rusije i Kraljevine Rumunije. Na ovom prostoru sahranjena su 184 pripadnika ovih armija. Bilo bi nepravedno ne spomenuti i 24 Kikinđanina, koji su stradali ratujući i izvršavajući svoje građanske dužnosti na strani Austro-Ugarske. Kikinda se ponosi na svoju prošlost, pogotovo na ovaj slavan period, koji sigurno više nećemo zaboravljati, dodao je Demić.

Kikinda ne zaboravlja ovaj datum, već ga obeležava nizom manifestacija. Pomen na Železničkom groblju uveličale su i učenice SSŠ „Miloš Crnjanski“ i Gimnazije „Dušan Vasiljev“, koje su govorile rodoljubive stihove.