Pomen kikindskim internircima

Predstavnici Grada Kikinde, delegacija Norveškog društva Srbije, ogranak Kikinda, SUBNOR i srodne organizacije obeležili su stradanje naših sugrađana u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata. Od 46 zarobljenih Kikinđana, tragične događaje preživelo je svega sedmoro.

Tibor Firedi, predsednik kikindskog ogranka Norveškog društva Srbije podsetio je da su veze Kikinde i norveškog grada Narvika i dalje neraskidive:

-Potpisivanjem Deklaracije o bratimljenu još jednom pokazujemo želju da nastavljamo saradnju sa Narvikom i žiteljima koji su pomagali, tiho i neprimetno. Oni su zaslužni što se barem tih sedmoro napih sugrađana vratilo u Kikindu.

Podršku u obeležavanju važnih istorijskih datuma sve lokalne organizacije imaju i od grada Kikinde.

Pomenu su prisustvovali predsednik Skupštine Grada Kikinda dr Milovan Blažić i član Gradskog veća Saša Tanackov, koji je takođe podsetio na nedavno obnovljeno prijateljstvo između Kikinde i Narvika.

On dodaje da se ovakvi tragični istorijski događaji moraju obeležavati na dostojanstven način, kako žrtve ne bi pale u zaborav. Polje kulture i obrazovanja je prva stavka kroz koju se mogu negovati prave vrednosti i održavati tradicionalne veze. Nastojanje sadašnje gradske administracije je, kako tvrdi Tanackov, da se kroz buduće naraštaje i naše mlade sugrađane istorijsko prijateljstvo Kikinde i Narvika i dalje razvija.