Polufinalna nadmetanja 33. Gusanijade u nedelju 10. februara

U nedelju, 10. februara, u 10 sati u Mokrinu biće održana polufinalna nadmetanja u okviru 33. Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova.

U kategoriji dvogodaca u polufinalu se bore Srećko i Lepi vlasnika Milana Kljajića odnosno Save Terzića, a kljunove će ukrstiti i Arpad i Grga Željka Radakovića odnosno Nikole Simića. Dve borbe očekuju i seniore. U prvom polufinalu su guskovi Margitares i Tufnica čiji su vlasnici Milorad Ristić i Željko Radaković, dok su drugi polufinalni par Cezar i Begunac Aleksandra Maluckova i Živice Terzića. Gusani koji pobede naći će se u velikom finalu, koje će se održati 24. februara. Borba će se održati na sredokraći mesta stanovanja seniora.

Kvalifikaciona nadmetanja ovogodišnje Gusanijade počela su sredinom decembra, a beli gladijatori u kategorijama: mladi, dvogodišnjaci i seniori imali su težak zadatak da se izbore sa stotinak takmičara koliko ih je bilo prijavljeno od početka takmičenja.

Interesantno je da je krajem decembra postavljen i apsolutni rekord u trajanju nadmetanja. Gusak Margitares, aktuleni šampion, pobedio je u borbi koja je trajala 24 minuta i šest sekundi.

Borbe belih gladijatora, nastale su u okviru zimske dokolice. Pripreme za nadmetanje traju 365 dana u godini i važno je da gusan vodi “sportski” život i to naročito od prve do sedme godine kada se najbolje nadmeću.Kao i ljudskom i u guščijem svetu sve se radi zarad žena. Mužjaci se nadmeću kada je sezona parenja. Iako u jatu koje prati gusana ima više ženki jedna je omiljena i sve je podređeno njoj.