Poljoprivredno gazdinstvo Trumbetašev otvorilo mlekaru kozijeg mleka

Uzgoj koza je najisplativija grana stočarstva. Mleko se plaća 50 dinara za litar na šta dolazi i premija od sedam dinara, a poljoprivredno gazdinstvo Trumbetašev odlučilo se i na otvaranje mlekare u kojoj se prerađuje isključivo kozije mleko. Veselin Trumbetašev iz Kikinde dugogodišnji je stočar. Ističe da je stočarstvom počeo da se bavi pre 15 godina.Najpre je uzgajao  ovce da bi pre šest godina započeo uzgoj koza alpina što se pokazalo puno isplativije.

-Zbog same prerade, ali zarade odlučili smo se da otvorimo mlekaru. Moram da priznam da je najveću ulogu u tome imala korona. Kada se dovelo u pitanje da li će kamion doći po mleko ili ne rešili smo da se sami angažujemo– istakao je Veselin Trumbetašev.

Od dobrih uslova za uzgoj koza umnogome zavisi koliko će mleka dati i kako će se razvijati. Samim tim i proizvodi će biti bolji. Mleko se konstantno nosi na analizu u Novi Sad.Mlekara je registrovana u sklopu poljoprivrednog gazdinstva.

Naš sagovornik ima šezdesetak koza a i ulaganja su bila znatna.Grla su umatičena i prijavljena su nadležnom Ministarstvu. Njihova cena je od 100 do 250 evra, dok jarčevi koštaju i do 50.000 dinara.Veselin hranu obezbeđuje na sopstvenoj njivi. Ima i neophodnu mehanizaciju tako da su troškovi hrane podnošljivi.