Poljoprivrednik iz Ruskog Sela proizvodi brikete od biomase

Ruskoselac Dejan Midorović, veterinar po struci obrađuje 220 hektara sopstvene zemlje. Njegova porodica poljoprivredom se bavi već 30 godina, a on je preuzeo domaćinstvo po završetku fakulteta i od tada traga za novim izvorom zarade koji može da se ostvari. To ga je opredelilo da započne proizvodnju briketa od biomase.

-Imamo dovoljno sirovina koje se pale. Zato smo odlučili da izvučmo maksimum od sirovina poput: slame, kukurozovine, soje. Započeli smo i uzgoj biljaka kao što je slonova trava i konoplja koje mogu da iskoriste – istakao je Dejan Midorović.
Kako od sirovina najviše ima slame i sama proizvodnja zasniva se na njoj.


-Slama se melje i ubacuje se u pogon gde se bez lepkova pravi komapktan briket koji ima rupu kako bi se omogućili protok vazduha i veća kloličina toplote. Jedina mana slame je što ima veliku količinu pepela. Bez obzira na to naši kupci su zadovoljni – kaže Midorović.


Naš sagovornik zadovoljan je prvom godinom proizvodnje briketa, a cilj mu je da je unapredi i da radi tokom čitave godine. Tokom žetve Dejan Midorović priprema sirovine za predstojeći sezonu. Za rad u briketani biće neophodni i radnici.


Kapacitet briketne je 4,5 tone na dan. Prošle godine Midorovići su za sezonu proizveli 100 tona briketa.Najveći problem predstavlja struja tako da je ovom proizvđaču neophodna trafo stanica koja će podržati proizvodnju. Slonova trava je biljka koja je odličana za biomasu. Ova porodica planiraju sledeće godine da poveća parcele pod njom kako bi imali sigurnu i kvalitetnu sirovinu za proizvodnju briketa.