Poljoprivrednicima pomoć pri kupovini sistema kap po kap i za kopanje bunara

Grad Kikinda ove godine opredelio je 20 miliona dinara za program mera ruralnog razvoja.Novac će kroz konkurse, koji su u toku, biti opredeljen za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a jedan od njih odnosi se na bušenje bunara i kupovinu sistema kap po kap.

Ištvan Radič iz Ruskog Sela iako penzioner pre pet godina počeo je da uzgaja paulovniju. Kako carsko drvozahteva dosta zalivanja rešio je da izbuši bunar.

-Bunar mi treba zbog zalivanja paulovnije. Imao sam veliku pomoć od Grada Kikinde za bušenje bunara koji je na dubini od 38 metara. Subvencija je nešto preko 26.000 dinara – istakao je Ištvan Radič.

 

Branko Cimeša iz Banatske Topole posle 40 godina, koliko je proveo na radu u Sloveniji vratio se u rodnom mesto.I on je posadio paulovniju za koju kaže ima siguran plasman, a dobiće deo sredstava od lokalane samouprave za kupovinu sistema kap po kap.

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Imre Kabok napominje da je pomoć za navodnjavanje izazvala veliko interesovanje.

-Reč je o bunarima i sistemima za navodnjavanje manjih kapaciteta.Povraćaj sredstava je 80 procenata vrednosti ukupne investicije, a po poljoprivrednom gazdinstvu najviše se može ostvariti do 30.000 dinara – objasnio je Imre Kabok.

Sredstva iz gradske kase opredeljena su za sufinansiranje 11 mera podrške.

-Svi konkursi otvoreni su do kraja godina odnosno do utroška sredstava. Osim sistema navodnjavanja tu je pomoć pri osiguranju useva, dobijanje beskamatnih kredita, za unapređenje genetskog potencijala za kupovinu ovnova i jarčeva i još mnogo toga – rekao je član Gradskog veća.

Kabok je dodao da je ove godine i veća zainteresovanost za osiguranje useva i pozvao poljoprivrednike da zaštite svoje parcele.