Poljoprivrednici da obrate pažnju na eventualne bolesti na pšenici

Ozimi usevi su u fazi mirovanja.Kako je setva završena u optimalnom roku ovi usevi dobro razvijeni ušli su u zimu tako da je stanje u kikindskom ataru sasvim zadovoljavajuće.
-Ove godine nema zimskog pokrivača tako da je pšenica, u zavisnosti od roka setve, u različitim fazama rasta. Važno je da poljoprivredni proizvođači u narednom periodu prate da li postoji prisustvo štetočina koje mogu prouzrokovati bolesti. Mogu se pojaviti gljivična oboljenja ili viroze – istakla je Živanka Špirić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe.


Naša sagovornica napominje da kada nema snežnog pokrivača niže temperature mogu da izazovu oštećenja:
-Čak i hladan vetar može da izazove žutilo vršnog dela lista.
Kako bi se predupredile bolesti važno je da proizvođači prate simptome na listu.


-Nakon primećenih simptoma, tretman treba da se uradi kada su temperature vazduha više. Fungicidi sa kojima treba tretirati pšenicu treba da odgovarju boesti koja se pojavila. Bolesti su se pojavile, ali u jako malom procentu – kaže naša sagovornica.
U kikindskom ataru ove godine zasnovano je oko 13.000 hektara pod pšenicom što je za oko 3.000 hektara više u odnosu na prošlu godinu. Razlog tome je što je prošlogodišnja suša doprinela da podbace tradicionalne prolećne kulture kukuruz i suncokret.