Pojačane intervencije službe Hitne pomoći

U službi Hitne pomoći broj intervencija je porastao za 30%. Kako dežurni lekari objašnjavaju, sugrađani, u poslednjih nedelju dana najčešće zovu zbog zdravstvenih problema nastalih usled vremenskih oscilacija, ali i zbog simptoma bolesti, sličnih gripu.

Naglo otopljenje, pa naglo zahlađenje, pri čemu dnevna temperatura oscilira i za više od 10 stepeni, svakako utiču na zdravlje. U prethodnih nekoliko dana primetan je povećan broj poziva i intervencija službe Hitne pomoći. Najčešće se radi, kako objašnjava dr specijalista urgentne medicine, načelnih službe Hitne pomoći, dr Miloš Bajić, o hroničnim pacijentima:

-U prethodnih nekoliko dana je primetan  povećan broj poziva. To su srčani i plućni bolesnici koji se javljaju   zbog povišenog krvnog pritiska i zbog anginoznih tegoba poput bolova u grudima, kao i zbog gušenja kod bolesnika koji imaju astmu ili hronični bronhitis. Ono što je najznačajnije je i povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog visoke temperature, sa simptomima gripa. Takvi pacijenti,  ne bi trebalo da se sami odlučuju da koriste antibiotike, već da slušaju savet lekara

Od meteoropatskih reakcija najčešće su vrtoglavice, glavobolje, bolovi u kostima i zglobovima, a stručnjaci upozoravaju da bi na oprezu trebalo da budu oni sa bolestima srca, krvnih sudova i pluća.

Najizraženije tegobe imaju reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici sa anginom pektoris i hipertenzijom, osobe koje imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, i oboleli od različitih psihičkih tegoba, pre svega psihoza. Nakon toplih i gotovo prolećnih dana, već od petka, kako najavljuju prognostičari, temperature se vraćaju u normalu, što znači blago zahlađenje i  temperature do 6 stepeni. Do kraja tekućeg meseca neće biti većih temperaturnih oscilacija, a maksimalne temperature u februaru iznosiće 15, 16 stepeni, ipak se ne očekuje drastičan pad temperature, ispod nultog podeoka.