Pojačan rad Hitne službe za 50%

Ledeni dani, sa niskom temperaturom i snežnim nanosima uslovili su kod sugrađana veći oprez prilikom kretanja.

 

Kako saznajemo od službe Hitne pomoći, pozivi od sugrađana su učestaliji, pa je izlaznost ekipe povećana za 50%.

 

Dežurni lekar dr Zoran Krasin, objašnjava da se najviše  javljaju hronični bolesnici zbog pogoršanja osnovnih bolesti:

-Zbog novonastalih  vremenskih  uslova, zahlađenja, poledice, najviše nam se javljaju srčani bolesnici i astmatičari, generalno hronični bolesnici. Oni se javljaju zbog pogoršanja osnovnih bolesti. Povećan je broj i bolesnika koji imaju povišennu temperaturu usled viroza, koja još traje. Ljudi su iscrpljeni, malaksali ne mogu da dođu do naše ambulante, pa mi odlazimo u kućne posete.

 

Ono što ohrabruje je činjenica da baš snežni nanosi usporavaju vozače. Tokom prethodne noći nije bilo saobraćajnih udesa izazvanih poledicom, ali se zato pešaci javljaju zbog preloma ili uganuća, dodaje Krasin.

 

Preporuka lekara je za sve hronične bolesnike  da se pridržavaju svojih dnevnih terapija, da ne izlaze bez velike potreba, ali u svakom slučaju da provetravaju prostorije, unose što više vitamina, voća i povrća. Budući da je sneg u najavi za sutra i četvrtak, sugrađani bi mogli da počiste ispred svojih kuća i na taj način spreče moguće prelome šetača. Dok starijima sneg zadaje muke, mlađi uživaju u snegu.Prema prognozi koja stiže iz RHMZ, tokom ove nedelje živa na termometru će se spustiti i do 11 podeoka, ispod nule. Ipak stižu dobre vesti za korisnike daljinskog grejanja. Hladni dani su razlog što su iz JP “Toplana” produžili dnevno grejanje, pa će korisnici usluga ovog preduzeća imati tople radijatore već u četiri sati ranom zorom, sve do ponoći.