Poezija kao način života: desetogodišnja Tijana Našpalić piše od šeste godine, a njene pesme predstavljene su i na Sajmu knjiga

Kikinđanka Tijana Našpalić, učenica četvrtog razreda OŠ „Jovan Popović“, poezijom se bavi od malena, a sve svoje misli i osećanja od prvih dana iskazivala je kroz rimu.

Koliko je uspešna u tome, govore diplome koje osvaja na gotovo svakom konkursu. A evo kako je sve počelo:

-Počela sam da pišem sa šest godina. Najviše pišem o kucama, godišnjim dobima i raznim stvarima. Već sa tri godine sam počela da vežbam čitanje i pisanje. To me je podstaklo i da se posvetim pesmama.

Nakon dosta muka, Tijanina porodica, koja joj je i najveća podrška, uspela je da pronađe način da pesme vidi i šira publika. Tako je iz štampe izašla zbirka „Od srca deci na dar“. Tijana se ove godine našla rame u rame sa afirmisanim dečijim piscima na 63. Sajmu knjiga. Ovo iskustvo neprocenljivo je za desetogodišnju devojčicu:

-Bilo mi je jako lepo na Sajmu knjiga. Čitala sam svoju „Pesmu bez naslova“. Upoznala sam brojne pisce.

U moru nagrada koje je osvojila, Tijana jednu izdvaja kao posebnu:

-Najdraža nagrada mi je ona školska „Ta divna reč majka“, jer je to bilo prvo što sam osvojila.

Ipak, nagrade ne dolaze same od sebe. Tijanina porodica posvećeno prati konkurse i šalje njene pesme. Dobijali su pozitivne reakcije sa svih strana, a jedna je se izdvojila:

-Bilo je takvih konkursa, gde je na temu „Draga ličnost mog detinjstva“ pisala o svojoj pokojnoj prabaki. Žena nam je rekla da su svi u redakciji plakali, da je toliko dirljiva pesma. Mislim da je to bio prelomni trenutak, u kom sam rešila da kao porodica radimo na tome da izdamo Tijaninu knjigu. Imali smo nekih četrdesetak pesama i želeli smo da i drugi mogu to da pročitaju. To jesu pesme za decu, ali je ta književnost po mom mišljenju i najvažnija. Deca su ta koja odrastaju u ljude i izgrađuju se u ličnosti. Važno je da čitaju nešto kvalitetno i njima primereno, objašnjava Tijanina mama Marijana Našpalić.

Kroz samu knjigu vidi se koliko je Tijana kao pisac evoluirala u prethodnih nekoliko godina. Ona je i najmlađe dete čije je delo objavljeno u publikaciji Almanah, zbog čega se i našla na Sajmu knjiga:

-Zaista je bilo divno iskustvo videti dete da prisustvuje takvom događaju. Poznati pisci, bake i deke koji su bili tamo bili su jako ponosni na nju. Bili su iznenađeni da malo dete piše toliko zrelo. Ona je čitala pesmice koje je napisala sa šest godina, a u poslednjim se tačno vidi koliko je napredovala, dodaje ponosna mama.

Pored pisanja, Tijana uživa i u crtanju. Omiljeni predmeti su joj matematika i likovno, a iako deluje čudno budući da je vešta s rečima, nije ljubitelj pismenih zadataka, jer svaku rečenicu pretvara u stih. Planira da se razvija kao pisac, tako da od Tijane u budućnosti možemo da očekujemo nešto novo.