Podsticajnim sredstvima Grada Kikinde preduzetnici kupili opremu i zaposlili radnike

Pet firmi sa teritorije Grada Kikinde prošle godine dobile su podsticajna sredstva koja je lokalna samouprava namenila za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Među preduzećima koja su učestvovala na konkursu gradske uprave i dobile novac je i građevinska firma “Gusak gradnja”. Vlasnik Siniša Mirković ističe da su uslovi bili povoljni i da je na ovaj način uspeo da kupi ramovsku skelu i zameni staru cevastu .

Odlučio sam se da konkurišem za novac na pozivu koji je prvi put raspisan od strane lokalne samouprave. Sredstva su mi omogućila da proširim poslovanje, kao i da ih brže, lakše i jednostavnije završim. Ranije sam imao cevastu skelu sa kojom je sporo raditi jer je potrebno vreme da se montira. Sa novom skelom sve je brže i jednostavnije. Ova investicija omogućila je i zapošljavanje dva radnika – istakao je Siniša Mirković.

Podisticajna bespovratna sredstva dodeljena su u iznosu od milion dinara , a cilj gradske uprave je da se proširi, osavremeni, poveća obim proizvodnje, kao i da privrednici postanu konkurentniji na tržištu. Član Gradskog veća Miodrag Bulajić rekao je da je namera da se i ove godine dodele sredstva za preduzetnike i to u većem obimu u odnosu na prošlu.

Podsticajna mera pokazala se kao veoma dobra i plodonosna. Na ovaj način direktno podržavamo poslovanje naših preduzetnika. Obišli smo sve koji su dobili novac i utvrdili da je on namenski utrošen. Ovo je pravi primer dobre saradnje između preduzetnika i lokalne samouprave – rekao je Miodrag Bulajić.

Vlasnika i zaposlene u “Gusak gradnji” pronašli smo u Srpskoj Crnji. Nakon što su izgradili kuću i poslovni prostor sada završavaju gradnju pomoćnog objekta. Kako napominje naš sagovornik sezona u građevini nije ni prestajala.

Radimo punom parom. U firmi je sedam radnika i cilj mi je da zaposlim još dvoje. Uvodimo novu uslugu, mašinsko malterisanje. Mašina je kupljena i čim se ocarini počećemo da radimo na njoj. Koliko znam ovo je jedinstvena usluga jer je niko u gradu ne radi – dodao je Mirković.

Ovom preduzeću potrebni su građevinski majstori odnosno zidari koji mogu samostalno da rade. Kako ističe Mirković radnike je teško naći, naročito jer su sve ređi mladih koji upisuju zanate.“Gusak gradnja” bavi se svim građevinskim radovima u niskogradnji i postoji od 2014. godine.