Podrška poljoprivrednim proizvođačima

Ministarstvo poljoprivrede dalo je saglasnost na Program mera ruralnog razvoja Grada Kikinde. Ovim dokumentom su definisani su najvažniji ciljevi za razvoj poljoprivrede.


-Prošle godine bilo je opredeljeno 13 miliona dinara za mere razvoja poljoprivrede. Realizovano je oko osam miliona dinara,a mere je koristilo 350 korisnika. Ove godine je planirano 20 miliona dinara – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.
Gradska uprava pokazala se kao dobar partner poljoprivrednicima. Mere koje su prošle godine dale odlične rezultate i za koje su proizvođači iskazali interesovanje biće dostupne i ove godine.Ukupno ih je 13.
-Planirana je nabavka kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca i koza u visini od 500 hiljada dinara. Povraćaj za ovu meru je 80 odsto odnosno po podnosiocu do 50.000 dinara. Imamo meru koja se odnosi na uzgoj kikindskog gološijana i naša podrška ovde je 100 odsto – rekao je Kabok.


Biće dostupne i dotacije za veštačko osemenjivanje krava za maksimalno 20 grla, a povraćaj koji dobijaju poljoprivrednici je 90 odsto od potrošenog novca.
-Kreditna podrška biće u iznosu od 2,5 miliona dinara. Banke kod kojih će poljopruivrednici moći da podižu sredstva znaće se posle javne nabavke. Osiguranje useva sufinansiraćemo sa 30 odsto od ukupne sume novca koju treba izdvojiti. Maksimalan iznos po gazdinstvu je 25.000 dinara – objasnio je naš sagovornik.

Prošle godine poljoprivrednici su bili veoma zainteresovani za navodnjavanje. Kopanje bunara planirano je u dubini do 40 metara, a povraćaj je 80 odsto odnosno po korisniku maksimalno 30.000 dinara. Cilj je da ove godine bude izbušeno 100 bunara duplo više nego prošle. Finansiraće se i kupovina sistema za navodnjvanje kap po kap.
Planirana je podrška za pčelare, kupovina opreme za udruženja poljoprivrednika, sufinansiranje za troškove uginuća stoke, sredstva za manifestacije na kojima se promovišu lokalne vrednosti.