Podrška NIS-a ekološkim projektima u okviru programa “Zajednici, zajedno”

Kompanija NIS je sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisala je Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima, u koje će NIS uložiti ukupno 107,5 miliona dinara. Memorandum o saradnji potpisali su generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, a razmenjeni su sporazumi sa 12 predstavnicima lokalnih samouprava među kojima je bio i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Sporazumi sa lokalnim samoupravama su fokusirani na podršku ekološkim projektima. Ukupna sredstva od 107,5 miliona dinara biće usmerena na unapređenje zaštite životne sredine u 12 gradova i opština kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.

Potpisivanjem sporazuma samouprava ujedno počinje i ovogodišnji konkurs NIS-ovog programa društvene odgovornosti “Zajednici zajedno” koji će trajati do 5. jula, a o izboru projekata odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika NIS-a, lokalnih samouprava, kao i ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine.