Počinje vakcinacija protiv gripa

Vakcine protiv gripa „Influvac Tetra“ nabavio Republički fond za zdravstveno osiguranje, a namenjene su za decu, hronično obolele, starije od 65 godina, zaposlene u zdravstvu. Reč je o četvorovalentnoj vakcini koja sadrži fragmente virusa A H1N1, A H3N2 i dva soja virusa tip B vašington i puket, istakla je dr Tatjana Pecarski, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje.

-Za Severnobnatski okrug nabavljen o je 8.320 doza. Pored toga trebobvali smo dodtanih 3.000 doze za koje se nadam da će nam biti odobrene. Ove godin očekujemo veliki odziv građana zbog aktulene epidemiološke situacije. Ove godine za Kikindu opredeljeno je 3.580 dozarekla je dr Tatjana Pecarski.

Vakcinu mogu da prime odrasli i deca od treće godine starosti. Deca od tri do devet godina primaju dve doze , a vakcinu mogu da prime i trudnice u svim fazama trudnoće. Osobe koje su osetljive na lek gentamicin ne treba da prime ovu vakcinu.Savet sugrađanima je da se što pre jave izabranom lekaru kako bi se vakcinisali.

Grip se javlja tokom zime, tako da je najbolje vreme da se primi vakcina oktobar, novembar i početkom decembra. Najbolja preventivna mera, prema rečima stručnjaka, je ovakva vrsta imunizacije. Nakon primanja cepiva potrebno je dve do tri nedelje kako bi organizam dostigao imunitet.