Počinje upis u vrtiće

Od 2. aprila do 10. maja roditelji mogu da upišu svoje mališane u PU “Dragoljub Udicki”. Obrasci i formulari neophodni za upis predškolaca dostupni su u upravnoj zgradi u Dositejvoj 43, a ovaj posao za narednu školsku godinu obavljaće se prema Pravilniku koji je usvojen.

-Prema Pravilniku prijem dece biće urađen po principu rangiranja i bodovanja i prema prioritetima koji zakon propisuje. Nakon što 1. jula izađu liste primljene dece u vrtićima roditelji koji su nezadovoljni imaju pravo da se žale – istakla je Svetlana Milić, direktorica PU “Dragoljub Udicki”.

U predškolskoj ustanovi trenutno je 1.500 mališana koji borave u celodnevnom ili poludnevnom boravku u 18 objekata.Novina je da će prilikom upisa za svako dete morati da bude priložen i karton vakcinacije.

-Iskreno se nadam da ćemo popuniti kapacitete i da ni u narednoj školskoj godini neće biti liste čekanja. Prostorni raspored će biti nešto drugačiji kako bi ispunili sve potrebe naših najmlađih sugrađana – rekla je naša sagovornica.

Boravak deteta u celodnevnom boravku je 4.600 dinara, poludnevni je 1.800, a u predškolskim grupama je 900 dinara.

Ove cene su 20 odsto iznosa ekonomske cene. Ostalih 80 procenata finansira lokalna samouprava. Boravak trećeg i četvrtog deteta se ne plaća jer gradska uprava u stoprocentnom iznosu pokriva troškove njihovog boravka u vrtiću – objasnila je Svetlana Milić.

Ova ustanova ima dosta planova koji se odnose na programe, manifestacije i proširenje saradnje sa predškolskim ustanova iz okoline. Tako će u maju prvi put biti organizovana manifestacija “Mali recitatori” na kojoj će osim kikindske dece učestvovati i mališani iz Bečeja, Zrenjanina, Čoke, Srpske Crnje.Istog meseca biće i takmičenje u saobraćaju, a obeležiće se i 15. maj dan porodice. Ovih dana počeće i obnova vrtića “Šilja” u Novim Kozarcima koja je finansijski podržana na konkursu NIS-a “Zajednici zajedno”.

Predškolska ustanova primenjuje A i B model rada sa decom, kao i “Montesori” program koji se realizuje dve godine u vrtiću “Pčelica”. Prošle godine otvorena je grupa celodnevnog boravka na mađarskom jeziku u vrtiću “Naša radost”.