Početne pesme za “Reklamu za priču” uz Branka Stevanovića

U Narodnoj biblioteci organizovana je trodnevna Književna škola, u okviru koje su se polaznici družili sa književnikom Brankom Stevanovićem i učili se osnovama komunikacije i lepog izražavanja.

Sedam polaznika je u toku tog perioda napisalo  35 pesama i priča, koje će svoje mesto naći u zbirci  „Reklami za priču“. Kako pesnik objašnjava, kroz trodnevnu edukaciju kod dece se  budi želja za lepim izražavanjem i lepim pisanjem:

-Kod dece je vrlo važno da se na ovakav način podstiče baš ta potreba, jer govornik se može postati, ali pesnik mora da se rodi. Mali budući pesnici su se kroz druženje  učili kako da oblikuju svoj književni rad. Uspostavljajući kontakt sa decom, lako je prelaziti  sa teme na temu jer je ovo jedan prirodan put i najčešće se deca na ovakav,  proirodni načini pronalaze u pisanoj reči.  Polaznici su u toku trodnevnog druženja napisali svoja mala književna dela, inspirisani radom drugih pesnika i dečjih stvaralaca. Namera nam  je da ova grupa napravi i jednu posebnu zbirku odabranih stihova, onoga što misle da bi trebalo da pokažu svojim drugarima, ali i stariji.

Među polaznicima su bili đaci iz četiri osnovne škole, uzrasta od osam do 13 godina. Ono što je motivacija za ovakve Pesničke škole, kako navodi Stevasnović je to što ne samo da su polaznici savladali lepo da pišu, već su naučili i da se obraduju nečemu lepom iz njihove okoline. Dobra pesma je razlog za aplauz i čestitke, a ne za sujetu i zavist. Svim učesnicima škole uručene su diplome i zahvalnice, kao i knjige. Branko Stevanović piše i čita za decu i odrasle. Bavi se i priređivačkim i prevodilačkim radom. Dobitnik je brojnih priznanja u sferi književnosti za decu.