Počeo turnir u basketu „tri na tri“ – za titulu najboljeg bori se devet ekipa

Dvorište Gimnazije „Dušan Vasiljev“ narednih večeri biće domaćin turnira u basketu „tri na tri“.

Ovu manifestaciju drugu godinu za redom organizuje Sportski savez Kikinde uz podršku lokalne samouprave:

-Pokušavamo da ovaj turnir pretvorimo u tradiciju. Već imamo dve ekipe više nego prošle godine, odnosno devet ukupno. Najviše timova dolazi iz Kikinde, a imamo i sastave iz Novog Miloševa, Banatskog Velikog Sela i Ruskog Sela. Turnir će trajati četiri dana, a utakmice će počinjati od 20 sati, objašnjava generalni sekretar Sportskog saveza Kikinde Zoran Blažić.

Prve dve večeri su rezervisane za razigravanje, jer će sve ekipe međusobno odmeriti snage, dok će u petak početi eliminacije:

-Napravili smo dobru saradnju sa Novim Miloševom i Banatskim Velikim Selom, gde se već godinama održavaju turniri „tri na tri“. Prvoplasirane ekipe sa tih takmičenja u Kikindi su automatski kvalifikovane za eliminacioni period, odnosno odmah igraju četvrtfinale. Želimo da ovaj sistem unapredimo i da takmičenje bude masovnije.

Manje je poznata činjenica da je Srbija itekako uspešna u basketu „tri na tri“, pa je jedan od ciljeva organizatora i da populariše ovaj sport:

-Mi smo poslednjih godina među najuspešnijima i na evropskim i svetskim okvirima. Momentalno smo i svetski i evropski prvaci. Imamo sjajnu ekipu, koja godinama unazad osvaja samo zlatne medalje, a javljaju se i novi timovi koji su u samom svetskom vrhu. Nije ovo samo propaganda basketa, jer od njega svi krenemo, a završavamo na velikom terenu. Nadam se da će dosta dece videti manifestaciju. Ovde smo igrali još sedamdesetih godina prošlog veka. Tu su bila dva idealna terena, gde smo svi zavoleli košarku. Tu smo krenuli i prvi košarkaški koraci započeti su baš u gimnazijskom dvorištu. Zato i volim što se turnir odvija ovde i gledaćemo da tako bude i u budućnosti.

Kao i protekle godine, za finalno veče pripremljen je interesantan izazov za one najhrabrije i najveštije iz publike, odnosno za one koji se okušaju u šutiranju sa pola terena i šutiranju trojki:

-Mislim da ćemo i ovaj deo tunira učini atraktivnijim nagradama. Sve ovo radimo zbog publike i omladine. Želimo da što više mladih dolaze. Nadamo se da će turnir iz večeri u veče biti sve posećeniji, a da će tokom eleminacija sigurno biti puno dvorište Gimnazije, dodaje Blažić.

Organizatori su spremili nagrade i za najbolje ekipe. Šampion turnira biče bogatiji za 60.000, drugoplasirani za 35.000, a osvajači trećeg mesta za 20.000 dinara. Ulazak na sve utamice je besplatan. Turnir je i humanitarnog karaktera, jer posetioci imaju priliku da u kutiju ubace novac namenjen lečenju Kaline Radnović.