Počeo probni popis stanovništva, domaćinstva i stanova

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovodi se u periodu od 1. do 30. aprila 2019. godine, na uzorku od 260 popisnih krugova u 51 gradu. Osnovni cilj Probnog popisa je da se pravovremeno testiraju sva pripremljena metodološka, organizaciona i informatička rešenja za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021.

Probni popis je zvanično počeo 1. i trajaće do 30 aprila u 51 gradu i opštini u Srbiji. Probnim popisom biće obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi, i on se sprovodi kako bi sve bilo testirano i spremno za glavni, sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine. Popis sprovodi Republički zavod za statistiku, a na području grada će popis raditi Odeljenje statistike u Zrenjaninu, rekao je načerlnik Gradske uprave Ljuban Sredić i dodao:

-Grad Kikinda, odnosno Gradska uprava nije uključena u  probni  popis direktno, Mi smo dali tehničku podršku Odeljenju statistike iz Zrenjanina, tako što smo obezbedili prostor u našoj zgradi, kada su obavljali obuku popisivača i postavili smo baner, na našem sajtu gde su sugrađani mogli da se upoznaju sa detaljima probnog popisa. Na teritoriji grada Kikinde, popis će se obavljati u samom gradu i u Banatskom Velikom Selu.

Probni popis, kako stoji na zvaničnom sajtu Republičkog zavoda za statistiku, prvi put će se raditi na elektronskom obrascu, uz pomoć laptopova, a biće data i alternativna mogućnost preko interneta. Za rad u Probnom popisu 2019. Republički zavod za statistiku će angažovati 25 opštinskih/gradskih instruktora i 85 popisivača.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova EU. Pred građanima će biti i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju…