Počeo odstrel divljih svinja u 20 lovišta, uz granicu sa Rumunijom

Afrička kuga svinja se u Rumuniji iz severozapadnih delova  proširila i na zapadni i jugoistočni deo ove zemlje, te je deo  banatske pogranične oblasti  pod povećanim rizikom. Tokom prošle godine je u ovoj zemlji ubijeno 50.000 zaraženih životinja, ali je taj broj do sada povećan i ide do nekoliko stotina hiljada.

Lovno podrućje kikindskog atara i okolnih sela ima srndaće, zečeve, fazane, a divljih svinja u ovom delu Banata nikada nije ni bilo, kaže za TV Rubin Milanko Karanović, predsednim lovačkog udruženja „Fazan“. Ipak, rukovode se uputstvima i pripravni su, ukoliko dođe do potrebe da reaguju:

-Obaveštena su sva lovačka udruženja da se smanji broj svinja na minimum. Mi nemamo problema s tim. Naše lovište i okolina ova,  mi ne raspolažemo  tom divljači, tako da nas to ne kači. Naša lovišta raspolažu jedinkama srndaća, zečeva, fazana. Ove godine smo mi imali veliki problem sa lovištima. Bilo je paljevina, intervencija vatrogasaca. Milslili smo da smo izgubili veliki broj divljači. Preko zime smo pojačali  prehranu i privukli smo divljač, te sada  raspolažemo velikim brojem srndaća i zečeva. Što se tiče divljih svinja, ovde u bližoj okolini divljih svinja ima u ataru Itebeja  i Stepe.

Od 1. marta trebalo bi da počne lovostaj na divlje svinje, ali datum je produžen. “Mere pojačanog odstrela primenjuju se bez posebnog odobrenja i u vreme kada je lov zabranjen”, stoji u instrukciji Uprave za šume. Opštine u Banatu  gde su lovci počeli sa odstrelom ove divljači su Novi Kneževac, Nova Crnja, Čoka, Žitište, Sečanj, Plandište, Vršac, Bela Crkva i Pančevo, a na toj mapi je i atar Kikinde.

Kako kažu veterinari, problem je što virus afričke kuge svinja u zimskom periodu miruje, a čim se temperatura podigne, lakše se širi. Afrička kuga svinja je veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja i ne leči se, jer  ne postoji vakcina, a u  slučaju pojave zaraze kod samo jedne svinje u gazdinstvu, ubijaju se sve svinje.  Bolest nije zoonoza i ne prenosi se na čoveka, ali je takve prirode da se lako širi. Ekonomska šteta može biti ogromna. Virus se može širiti na veće udaljenosti vozilima i ljudima. U spoljnoj sredini, virus može preživeti dug period vremena, a svinje se mogu zaraziti i indirektno kontaktom preko posrednika, a to mogu biti insekti, pacovi, ali i čovek nesterilnim  veterinarskim  instrumentima.