Počeo “Mamut fest 2018.”

Mamutfest manifestacija koja se održava svake godine, a poklapa se sa datumom otkrića kikindskog mamuta, po dvanaesti put je okupio veliki broj posetilaca. Tradicionalno, na samom otvaranju i ovoga puta su, kako je naveo kustos pedagog  Dragan Kiurski, u najvećem broju bila deca, koja su kroz igru i radionice proslavila Kikin rođendan:

 –12 put sugrađani i najmlađi i oni stariji, kao i gosti imaju tokom dvodnevnog Mamut festa mogućnost da se upoznaju sa svim zanimljivostima koje govore u prilog otkrića jednog od najznačajnijih ostataka mamuta u svetu, popularno nazvanog Kika. Sama manifestacija je posvećena proslavi Kikinog rođendana i obuhvata niz zabavnih i atraktivnih sadržaja, namenjenih deci i omladini.

Skelet mamuta, čija je težina procenjena na oko sedam tona pronađen je i izvađen u glinokopu fabrike „Toza Marković“ 1996. godina. Iz gline je tada izvađeno skoro 90 odsto koštane mase ženke mamuta, koja je prema stručnoj proceni imala oko 64 godine kada je uginula. O ovom fenomenu i specifičnosti, koja se desila baš u našem gradu i mališani već po nešto znaju. Kako smo mogli od njih da čujemo, ova manifestacioja im je jedna od najdražih u toku godine.

 

Ove godine tokom trajanja festivala posetioci će imati priliku i da pogledaju stvaranje posebne replike mamuta, a ovoga puta od slame.

Naime organizatori su pozvali članove organizacije „Slama lend art“ iz Osjeka, koji će se pobrinuti da u dvorištu Kurije bude još jedna Kikina replika, u originalnoj veličini