Počeo 18. FENOK

“Igrama iz Banata” ADZNM “Gusle” otvoren je ovogodišnji FENOK. Na Međunarodnom festivalu orkestara do sada je učestvovao veliki broj ansambala uz misiju da se sačuva i neguje narodna baština,. Sve prisutne pozdravila je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ovo je jedinstena manifestacija kako u našem gradu, tako i šire.Zajedno sa etno kampom ima višestruku ulogu u očuvanju našeg naroda.

Tokom 18 godina na etno kampu nastupalo je više od 150 narodnih ansambala i solista iz čitave Evrope, a posebno se ističe saradnja sa Savezom Srba u Rumuniji.

-Granica među našim državama nas ne razdvaja nego nas spaja. Saradnja sa “Guslama” pomaže i našim kulturno-umetničkom društvima da očuvaju tradiciju Srba u Rumuniji – rekao je Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U programu su učestvovali članovi “Gusala” i KUD-a “Plavi delija” iz Velikog Sentpetera koji su zajednički izveli koreografiju koja je nastala prilikom istraživanja u okviru etno kampa, kao i tamburaški orkestar “Batini bećari” iz Velikog Senmikluša.

Koncerti u dvorištu Kurije tradju do nedelje i svako veče počinju u 20 sati i 30 minuta, a nastupiće ortkestri i vokalni solisti iz Poljske, Bugarske, BIH i Srbije.