Počelo obeležavanje „Nedelje grada“

Kulturna dešavanja, kojim Kikinda obeležava godišnjicu od dobijanja statusa grada, počela su sinoć izložbom izdanja velikokikindskih izdavača od 1893. do 1925. godine.

U organizaciji Kulturnog centra Kikinda i Narodne biblioteke „Jovan Popović“ priređena je izložba „Riznica kikindskih štampara“, kojom je počelo i obeležavanje godišnjice od kako je Kikinda dobila status grada.

Izložbu je otvorila pomoćnica gradonačelnika Kikinde Stanislava Hrnjak, koja je podsetila da je štamparska industrija krajem 19. i početkom 20. veka bila je razvijena ne samo na pojedinačnom nivou, već i u širem društvenom aspektu. Na izložbi se mogu videti knjige koje su od kulturno-istorijskog značaja za naš grad, a koje se čuvaju u kikindskoj biblioteci.

-Mislim da svi zajedno možemo da budemo ponosni što smo se zdali da tu kulturnu baštinu sačuvamo u 21. veku i da danas imamo šta da pokažemo. Važno je da se setimo da ne samo kulturološki, već i u smislu duhovnog i obrazovnog Kikinda imala građane koji su tada znali da cene i pisanu reč i kulturu i znali da je sačuvaju. Imamo obavezu da to negujemo i zaštitimo istorijski aspekt naših predaka, ističe pomoćnica gradonačelnika i dodaje da je plan i želja nadležnih da se dobijanja statusa grada obeležava kroz ovakve i slične događaje i u godinama koje dolaze.

Tako bi „Nedelja grada“ trebalo da postane i tradicionalan događaj, na radost i ponos svih sugrađana.