Počele pripreme “Putne apoteke” za godišnji odmor

Prema statistikama, u proseku svaka osoba na godišnjem odmoru prosečno dva i po dana provede bolesna ili prikovana za krevet. Ujedi insekata, alergije, povišena temperatura, ili stomačne tegobe najčešći su uzroci zbog kojih letovanje može da se potpuno pretvori u ružnu uspomenu.

Kako objašnjava magistar farmacije, Tijana Dimitrijević, u apotekama „Cvejić“ već se sugrađani informišu o preparatima za prvu pomoć, koji će im dobro doći na putovanjima:

-Putna apoteka jedan je od obaveznih delova u putnom koferu, na koji treba misliti pre samog odlaska na godišnji odmor, kako bi na vreme sprečili i ublažili tegobe. Najčešće bolesti na godišnjim odmorima su mučnina i dijareje, kao i povišena temperastura, a u letnjim mesecima to su opekotine od sunca, kao i ujedi insekata. Potrebno nositi probiotik,  kao odgovor na promenu hrane, promenu uobičajenog životnog ritma i standardnog jelovnika

Klimatizovani prostor isušuje sluznicu disajnih puteva pa ih virusi lakše napadaju. Stoga je jako važno piti dovoljno tečnosti kako bi sluznica ostala vlažna ili koristiti sprej za nos. Prvi znak letnje prehlade je bol u grlu i odmah bi ga trebalo suzbijati septoletama.

Ono što je obavezno to je da se lekovi ponesu od kuće, naglasila je Dimitrijević i dodala da negde nije moguće kupiti lekove bez recepta. Takođe je vrlo bitno nositi zdravstvenu knjižicu ukoliko se letuje na nekim destinacijama u zemlji, a ukoliko se putuje van zemlje preporuka je da se uplati zdravstveno osiguranje