Počela trodnevna Smotra recitatora

U okviru ovogodišnje Gradske smotre recitatora „ Pesniče naroda mog“ prvoga dana je učestvovalo 39 takmičara mlađeg školskog uzrasta.

Nakon što su škole bile u obavezi da organizuju svoju internui smotru, tek tada su stekli i pravo i mogućnost da sa svojim najboljim recitatorima učestvuju na Gradskoj smotri, koju organizuje Kultirni centar. Tradicija, duga više desetina godina, koja se realizuje u tri recitatorska dana, ima svoje propozicije i kriterijume, rakla je direktorica Kulturnog centra Tanja Nožica i dodala, da iako je učesnika iz godine u godinu sve manje, to ne utiče ni na kriterijum žirija, a ni na kvalitet recitatora:

Prema pravilima i propozicijama smotre recitatora, pesma se govori napamet i može trajati najviše tri minuta za mlađi i srednji uzrast, a četiri minuta za stariji uzrast. Kriterijumi po kojima ocenjivačka komisija, odnosno selektori vrednuju recitovanje na svim nivoima takmičenja su jedinstveni za sva tri uzrasta i podrazumeva: izbor pesme primeren uzrasu i polu recitatora, pravilnu akcentuaciju i dikciju, ostvarivanje misaono emotivnih sadržaja pesme, kao i prirodnost, izražajnost i sugestivnost pesme

Učitelji smatraju da je ovakav vid takmičenja vrlo koristan, te da i oni sami pripremajući učenike mogu da ustanove šta je ono što treba kod najmlađih negovati, a na čemu treba pojačano raditi.

Takmičari, iako najmlađi ipak nemaju tremu i vole da recituju, pa čak i sami da odaberu pesmu, koja im najviše leži.

Na osnovu odluke žirija, Marina Vujić, Mate Komarek, Marina Stiković, Teodora Ćurčin i Minja Balint odlaze na zonsku smotru recitatora, u kategoriji mlađih osnovaca.