Počela sezona uzgoja povrća na otvorenom

Proizvodnja povrća u plastenicima ne prestaje tokom čitave godine, a trenutno je najaktuelnija zelena salata.U toku je rasađivanje stalnih kultura: paradajaza, krastavca i paprike koji će se uzgajati tokom leta. Kiša koja je pala doprinela je da se završi priprema zemljišta neophodna za zasnivanje proizvodnje na otvorenom.U toku su razgovori između povrtara i poznatog kupca, zastupnika firme “Maminger” iz Nemačke, o proizvodnji kornišona.

 

 

 

 

 

 

 

-Većina proizvođača koji već godinama sarađuju sa “Mamingerom” i dalje ostaju u ovoj priči. Bilo je tehničkih detalja koji nisu odgovarali povrtarima iz naše sredine, a koliko imam informacije predstavnici matične kuće biće prisutniji na terenu što će doprineti kvalitetnijoj komunikaciji i dogovoru sa proizvođačima – istakao je Nikola Filipović iz Udruženja “Banatska lenija”.

Prošle godine proizvodnja kornišona završena je još u septembru, mesec dana ranije nego što je uobičajeno. Kišni period u junu i julu, potom suša i bolesti doveli su do toga da su povrtari na kraju sezone bili na pozitivnoj nuli. Za proizvođače i proširenje proizvodnje važno je da postoji tržište ili poznati kupac.

Došli smo u situaciju da trenutno imamo manje robe u odnosu na potrebe tržišta. Možemo ozbiljnije da se posvetimo proizvodnji jer ovog momenta imamo kupca za desetak povrtarskih kultura – dodaje Filipović.

Nikola Filipović dodaje da će se osnovati zadruga. Ovakvo udruživanje poboljšaće organizacionu strukturu i prodajnu mrežu. Za ovu inicijativu povrtari imaju punu podršku lokalne samouprave.

-Planiramo povećanje proizvodnje salate na otvorenom, što je drugačije u odnosu na ranije godine – napomenuo je Nikola Filipović.

Proizvodiće se šest različitih sorti zelene salate. Deo oglednog polja na Poljoprivredno-preduzetničkom inkubatoru radi se sa firmom “Ajsberg” koja bi mogla da bude i potencijalni otkupljivač. I ove godine deset sugrađana biće obučavani za plasteničku i proizvodnju povrća na otvorenom što se radi u saradnji sa gradskom upravom