Počela setva kukuruza

U toku je setva kukuruza koji tradicionalno zauzima najviše obradivih površina u našem ataru. Iako su optimalni rokovi za setvu ove ratarske kulture od 15. do 25. aprila poljoprivrednici su počeli sa ovim poslom jer se temperatura zemljišta ustalila na osam do 10 stepeni. Da su vremenske prilike za setvu dobre, potvrdio nam je i Milorad Nakrajkućin iz Iđoša:

 

 

 

 

-Vreme je odlično za setvu kukuruza, ali problem je što vlage u gornjim slojevima u zemljištu ima minimalno. U dubljim slojevima ima zaliha vlage, ali teško da će seme doći do toga. Ako bude kiše možemo da se nadamo da smo uspešeno obavili setvu, a ako je ne bude tada ćemo videti šta ćemo. Zemlji treba tri puta po 30 litara padavina.

Prošlog meseca, u zavisnosti od lokaliteta, u Kikindi i okolini palo je svega osam litara kiše što je nedovoljno da se nadomesti višemesečna suša.

-Kukuruz sejem na parceli koja ima šest jutara. Prošle godine na istom zemljištu deo je bio pod lucerkom, deo je zauzimao silažni kukuruz i ječam – kaže Nakrajkućin.

Na pitanje koliko je setva poskupela Miliorad odgovara:

-Mislim da setva nije mnogo poskupela, ali svi ostali vremenski uslovi uticaće da rod bude manji, a samim tim i zarada.

Setva u prvoj dekadi aprila, kako tvrde stručnjaci, u značajnoj je prednosti u odnosu na kasnije rokove i može dati veći prinos i do tri tone. Pod kukuruzom u kikindskom ataru biće oko 30.000 hektara, a suncokret bi trebalo da bude zasnovan na oko 15.000 hektara jer će zameniti deo parcela na kojima je jesen posejana uljana repica koje su preorane usled izmrzavanja. Šećerna repa zauzeće svega 1.500 hektara.