Počela realizacija projekta “Čovek samo srcem dobro vidi”

Čovek samo srcem dobro vidi, suština se ne da sagledati očima, poruka je za sva vremena autora planetarno poznate bajke za odrasle “Mali princ” Antoana de Sent Egziperija. Baš taj naziv poslužio je kao opis projekta u okviru kog je osmišljena integracija dece iz Migrantskog centra sa decom iz lokalnih škola.

U OŠ „Sveti Sava“ u toku je realizacija ovog  projekta, koji je usmeren na integraciju dece iz Migrantskog centra, kako bi njihovo obrazovanje imalo dobru osnovu. Kako je navela nastavnica Svetlana Mirčić Vukobrat, koja je deo tima od desetak nastavnika koji rade sa decom, projekat u trajanju od sedam meseci parcijalno je podeljen na segmente:

-Sa nama su deca, školarci od prvog do osmog razreda i nekoliko srednjoškolaca, koji će septembra biti uključini  u školski sistem. Naš cilj je da im omogućimo da to bude na što bolji i adekvatniji način. Rešili smo da kroz svestranu podršku  omogućimo da što bolje savladaju naš jezik i da provedu jedan deo raspusta na što kvalitetniji način, sa učenicima naše škole. Realizacija projekta je planirana do januara, sedam meseci. Mi ćemo se truditi, konkretno naša škola,  da se pojača rad na usavršavanju jezika i sticanju novih znanja kada su srpski i engleski jezik u pitanju, kako za decu iz migrantskog naselja, tako i za naše đake.

Cilj je da deca provode više vremena  tokom trajanja radionica koje su organizovane u samoj školi, u sali, a osmišljena su i druženja van škole. Kulturološka razlika je velika, postoje predrasude, koje mogu biti kočnica, ali koje su  kako je navela naša sagovornica samim tim još veći podsticaj i izazov za prevazilaženje problema. Sredstva u iznosu od 706.000 dinara koje je opredelilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja usmerena su za realizaciju prijekta i za nabavku opreme za školu. Ovog septembra 24 dece iz Migrantskog centra če biti raspoređeno u škole „Sveti Sava“, „Đure Jakšić“, „Žarko Zrenjanin“ i u Tehničku školu.