Počela kampanja za srednjoškolce, “Uspori. Um na drum!”

Savet za bezbednost u saobraćaju u saradnji sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju republike Srbije realizuje kampanju „Um na drum“. Cilj ove kampanje je smanjenje posledica saobraćajnih udesa, u kojima učestvuju mladi kao i korigovanje nebezbednog ponašanja u saobraćaju kod srednjoškolaca.

Predavanje je namenjeno mladim učesnicima u saobraćaju koji su nedavno položili za B kategoriju ili se pripremaju za polaganje vozačkog ispita, kao i svim drugim učesnicima u saobraćaju, a đaci su trećih i četvrtih godina srednjih škola.

Kampanja, kako je rekao član GV Milivoj Linjački, se bavi temama poput sigurnosnog pojasa, upotrebe mobilnog telefona, tokom vožnje i poštovanja ograničenja brzine, kao i izazivanja opasnosti usled konzumiranja alkohola, a namenjena je i biće u vidu predavanja predočena svim đacima srednjih škola:

-Grad Kikinda je uradio strategiju za bezbednost u saobraćaju u prethodnom periodu i na osnovu prikupljenih podataka je ustanovljeno da su najugroženije kategorije u saobraćaju upravo mladi od 16 do 30 godina, kao i lica starija od 65 godina. U sprovođenju akcije uključeni su pripadnici PU Kikinda i Kancelarije za mlade.

Kancelarija za mlade deo je kampanje. Edukacija za mlade je vrlo bitna, pa je potrebno što češće organizovati ovakav vid zajedničkih predavanja,  kako je rekao i koordinator KZM, Dalibor Oličkov:

– Sa nama je tu danas i policija. Angažovanje članova KZM se ogleda kroz prikupljanje  video  materijala, a iznosićemo i neka svoja iskustva i svoje stavove. Namera je da obuhvatimo što više svera i što više mladih. Danas očekujemo oko 130 mladih, iz Gimnazije “Dušan Vasiljev” da prisustvuju predavanju

 

Savet za bezbednost u saobraćaju je, pred kraj godine uradio strategiju o bezbednosti u saobraćaju, koja će na sledećoj Skupštini biti podneta kao materijal na usvajanje. Naznačene su kategorije na koje je potrebno delovati, kako bi se izbegli saobraćajni udesi, precizirao je Linjački.