Počela grejna sezona. Cena ista, bar do Nove godine

Grejna sezona je u Kikindi počela jutros. Po opštionskoj odluci i prema zakonu prema kom se Toplana rukovodi, 15.oktobar je datum kada kreće grejna sezona. Teorijski, rekao je za TV Rubin direktor JP „Toplana“ Miroslav Čičulić može i ranije, ukoliko temperatura vazduha tako diktira:

-Na sreću našu i svih ostalih, nismo imali razlog da krenemo ranije. U principu, neki prosečan početak sezone. Nemamo neke naročite pozive, kao i prethodnih godina

Remont je odrađen shodno sredstvima, kojim je preduzeće raspolagalo . Ono što je potrebno ispoštovati je da se na početku grejne sezone obrati pažnja na ispravnost i funkcionalnost kućnih instalacija.

-Negde oko 15 miliona smo uložili u nabavku opreme i remont, bukvalno iz svojih sredstava. To smo završili. Što se tiče korisnika, skrećem pažnju i još više naznačavam da JP “Toplana” polako izlazi iz intervencija po stanovima i objektima. Upravnici stambenih zajednica moraju predvideti ljude, koji će raditi na intervencijama na sistemu grejanja.

Toplim probama, koje su realizovane na početku oktobra i koje su mogli da osete stanari u pojedinim delovima grada, pokreće se sistem i instalacija JP „Toplana“. Najslabija mesta se pokažu baš u toku pokretanja samog sistema. Bilo je par curenja, pre početka grejne sezone i to je sanirano, rekao je Čičulić. Grejanje se pokreće u skladu sa spoljnom temperaturom:

Znači, klasika. Kotlarnica centar kreće u pet sati, kotlarnica Mikro naselje, Hajduk Veljkova, Svetozara Miletića i u BVS u pola šest, a dokle ćemo raditi zavisi od spoljnih temperatura. Kada budu temperature niže prelazimo na celodnevni rad.

Cena daljinskog grejanja ne bi trebalo da se menja, bar ne do početka sledeće godine, a o stanju i potrebi znaće se u novembru, kada se dobiju oktobarski računi, rekao je naš sagovornik i dodao:

-Najverovatnije da do Nove godine nećemo menjati cene. Koliko će poskupeti, to još uvek ne mogu da kažem.  Energenti su poskupeli, gas za toplane je poskupeo negde preko 15 %, struja negde oko 22%. Gledaćemo da se uklopimo i da poskupljenje ide ispod 10%.

Prognostičari najavljuju nastavak miholjskog leta sa dosta višim dnevnim tempraturama, nego što je uobičajeno za ovo doba godine, ali kako Čičukić kaže, u jutarnjim i večernjim satima, kada temperatura znatno opadne daljinsko grejanje će biti uključno.