Počela berba kukuruza

Berba kukuruza u Kikndi je na samom početku, a već sada stručnjaci predviđaju rekordan rod za razliku od prošle godine kada je najraspostranjeniju ratarsku kulturu uništila sušna godina. Godina je bila šarenolika za uzgoj jesenjih kultura s obzirom na to da je tokom proleća vladao deficit vlage. U letnjim mesecima padavina je bilo dosta iznad višegodišnjeg proseka, a tokom većeg dela avgusta temepraturu su bile iznadprosečne.

U berbi kukuruza zatekli smo Miroslava Jelaču iz Banatske Topole

-Ranije smo krenuli berbu kukuruza. Pošto skinem rod sa sopstvenih parcela radiću uslužno branje. Imam desetak jutara pod kukuruzom , a godina je bila dobra za ovu kulturu. Sa jednog jutra imam tri prikolice roda – kaže Miroslav Jelača.

Naš sagovornik napominje da radi oko 20 jutara zemlje, a na delu parcela ima i deteline jer ima farmu sa kravama i bikovima.

Pšenicu nisam sejao, ona se ne isplati. Suncokret je solidan, ali je cena niska. Imao sam 21 metar po jutru čime sam zadovoljan. Kukuruz ne prodajem sve iskoristim za stoku – dodaje Miroslav.

Na pitanje da li poljoprivreda donosi prihode Jeleča odgovara:

Može da se živi od bavljenja poljoprivredom, ali puno se radi.

Pod kukuruzom u našem ataru oko 20.000 hektara, što je manji broj obradivog zemljišta na kome je zlatno zrno u odnosu na ranije godine. U toku je i žetva suncokreta posejanog na oko 13.000 hektara. Ovaj posao završen je na 50 odsto parcela, a kasniji rokovi setve daju sve lošije rezultate prinosa i kvaliteta.