Pobednici 29. Svetskog prvenstva u tucanju farbanim jajima, Dragana Božin i Dušan Prodanov

U Mokrinu, poznatom po velikom broju raznih kulturnih i zabavnih dešavanja, tradicija nalaže da se, kada je ovaj najveći verski praznik u pitanju okupi i staro i mlado i vernici i znatiželjnici i turisti i bajkeri, i folkloraši, kao i sami domaćini.

Gostiju je bilo odasvud, što bi rekli domaćini. Za sve se našlo dovoljno zanimljivosti, zbog čega se većina vraća iz godine u godinu, u ovu mirnu varoš, na severu Banata.

Veliku podršku manifestaciji i organizatorima godinama ukazuje grad Kikinda, naveo je Milivoj Linjački, član GV i dodao:

-To je tradicija koja više decenija postoji i iz godine u godinu poprima sve veće razmere, po kojoj treba prevashodno Mokrin da se diči, ali i Kikinda. Dolaze razni gosti, promovišemo i selo  i grad. Hteo bih da pohvalim MZ Mokrin, koja se trudi da svake godine uvode što  zanimljivije  sadržaje i da privuče što više posetilaca.

Programom, koji se planira više nedjelja unapred, obuhvaćene su sve generacije i razna interesovanja, kako bi bilo što zanimljivije za sve koji se odluče da posete Mokrin, u okviru Uskršnjih praznika.

Iako je vreme obećavalo kišu ipak je vesela atmosfera, kakve vladala u Mokrinskom glavnom sokaku rasterala oblake i u najveselijem delu dana, na tron dovela pobednika, devetogodišnju Draganu Božin, kada su juniori u pitanju.

 

Kako je navela ova mala Mokrinkinja, ali odvažna i vrlo srčana, nije joj prvi put da staje “na megdan”. Jaje su  odabrali iskusniji, kum Steva i tata, ali je ona pehar ponela kući.

Kada su seniori u pitanju, treći put titulu najboljeg, a sedmi put kada se radi o  porodičnom  peharu, osvojio je  za najtvrđe jaje, ovogodišnje svetske manifestacije, Dušan Prodanov. Ovaj mladi takmičar, rođen je u Mokrinu ali radi u Novom Sadu, kao komercijalisa:

-Seljak sam iz Mokrina i kao i svake godine, spremam se u  okviru porodice za manifestaciju. Od Božića pregledamo i tragamo za najjačim jajetom. Oko 6000 komada smo pregledali, odabrali 200, kao finalna i sinoć smo odabrali sa kojim ćemo se takmičiti. Nas trojica, brat, otac i ja i mama, koja je farbala jaja i koja je velika podrška. Treba to sve istrpeti. Ovo mi je treći put da osvajam titulu.

 

Osim što su se organizatori postarali da prva tri mesta dobiju pehar, diplomu i lepu novčanu nagradu i Mokrinčanin, koji godinama radi u Kanadi, Jovica Perišić Blažić takođe je prvoplasiranima poslao svoju novčanu pidršku. Mokrin su u okviru 29. Vaskršnjih svečanosti posetili gosti iz okolnih sela, iz Kikinde, Novog Sada, Beograda, kao i iz Užica, BIH, Niša, Ljubljane, drugih mesta iz okruženja ali i iz Nemačke, Japana i iz Kanade. U večernjim satima, na bini na Varoškom trgu nastupiće  tamburaški orkestar KUD „Mokrin“, a nakon toga i grupa „Garavi sokak