Plan upisa srednjih škola

Sve četiri srednje škole u Kikindi dostavile su Školskoj upravi u Zrenjaninu plan upisa za školsku 2017/2018. godinu. Končanu reč o broju odeljenja i smerovima daće Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvija, a u srednjim školama ističu da je plan upisa izrađen u saradnji sa lokalnom samoupravom, Filijalom NSZ i Regionalnom privrednom komorom, tako da su zanimanja usklađena sa potrebama privrednih društava.

U Srednjoj stručnoj školi “Miloš Crnjanski” planiraju da upišu četiri odeljenja od kojih su tri četvorogodišnja i jedno trogodišnje.

-Planiramo upis po jednog četvorogodišnjeg odeljenja medicinske sestre- tehničar,arhitektonski tehničar, hemijsko-tehnološki tehničar koji će zmeniti smer tehničar za zaštitu životne sredine. Trogodišnji smer biće jedno odeljenje u kojem će po 15 đaka biti prerađivači mleka i pekari – istakla je Danijela Mandić, v.d. direktorica SSŠ “Miloš Crnjanski”.

Prerađivač mleka je novi smer i uvodi se kako bi se odgovorilo potrebama novootvorene Mlekare “Kikinda”. U ovoj školi biće mesta za 120 novih đaka.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi takođe planiraju upis 120 učenika.

-Ove godine planiramo upis finansijskog administratora ,30 učenika, komercijalista 30 i tehničar obezbeđenja, takođe 30 đaka. U jednom odeljenju biće po 15 kuvara i konobara – rekao je Tomislav Bartolić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole.

Smer ekonomski tehničar izostavljen je usled prezasićenosti jer ih je trenutno 90 evidentiranih na Filijali NSZ. Bartolić napominje da sa preostalim smerovima iz oblasti ekonomije đaci mogu da se upišu na ekonomske fakultete u zemlji i steknu zvanje diplomiranog ekonomiste.

U Tehničkoj školi na tri područja rada mašinstvo, saobraćaj i elektrotehnika biće mesta za 230 budućih srednjoškolaca.

– U okviru područja rada mašinstva imamo jedno odeljenje četvrtog stepena tehničar za kompjutersko upravljanje, a u trogodišnjem smeru imamo zamenu za automehaničare tako da će kombinovano odeljenje imati 15 zavarivača-bravara i isto toliko operatera mašinske obrade. Ove godine očekujemo da nam se odobri ogledno odeljenje elektrotehničar za informacione tehnologije umesto elektrotehničara za telekomunikacije. Zatim upisujemo elektrotehničara računara i elektrotehničara za elektroniku na vozilima – saznajemo od Nadice Bogdan, direktorice Tehničke škole.

Kao trogodišnji smer u okviru područja rada elektrotehnike u planu je jedno odeljenje sa po 15 đaka koji bi učili za elektromehaničara za mašinu i opreme i elektromehaničara za termičke i rashlade uređaju U području rada sabraćaja biće dva odeljenja vozač motornih vozila kao trogodošnji i tehničar drumskog saobraćaja kao četvorogodišnji smer.

U Gimanziji “Dušan Vasiljev” za narednu školsku godinu planiraju da upišu četiri odeljenja.

-Kao i prošle godine i u narednoj će Gimnazija imati četiri odeljenja: dva prirodno-matematička i dva društvena smera. Očekujem da će i na jesen interesovanje za naše školu biti veliko i da ćemo sva mesta popuniti u prvom krugu – kazao je Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije “Dušan Vasiljev”.

Uskoro će škole znati koji smerovi su im odobreni posle čega će se štampati informator za đake. U Gradu Kikindi ove godine 530 učenika završava osmi razred tako da će za sve njih biti dovoljno mesta u srednjim školama.