Plaketa “Dušan Vasiljev” za 26 uspešnih Gimnazijalaca

Studentskom himnom nazvanoj po početnim rečima pesme „Gaudeamus igitur“ tradicionalno je započeta svečana Akademija Gimnazije „Dušan Vasiljev“u Narodnom pozorištu, nakon čega je prisutne pozdravila direktorica škole Mirjana Dražić.

Kikindska Gimnazija svoj dan obeležava 27. marta, u znak sećanja na dan smrti poznatog kikindskog pesnika Dušana Vasiljeva.

Ove godine navršava se 60 godina kako kikindska Gimnazija nosi njegovo ime. Sve ove godine Gimnazija je nailazila na podršku grada, navela je u svojoj izjavi,  zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:

 

-Meni je veliko zadovoljstvo što sam večeras ovde, na proslavi dana naše najstarije srednjoškolske ustanove u gradu, a mogu reći i regionu. Gimnazija “Dušan Vasiljev” je pokazala kvalitet, koji neguje više od  veka ipo. Profesori, a neki od njih su bili đaci ove škole,  su se uvek trudili da budi najbolji u svom poslu i da budi prvi u želji da dostignu što više znanja, uspeha i napredovanja. Ja duboko verujem da će u vremenu koje dolazi, Gimnazija pokazati i ono što je pokazala u prethodnih 16 decenija, da Kikinda i njeni sugrađani imaju razlog da budu ponosni. U svoje i ime Gradske uprave želim im puno uspeha, a lokalna samouprava je tu i imaće sluha za njihov dalji razvoj.

Ove godine plaketa „Dušan Vasiljev“ pored još 25 zaslužnih Gimnazijalaca pripala je i Branislavi  Ćirić. Ova Gimnazijalka smatra da je za takvo priznanje potrebna podrška porodice koja je bodrila da bude uspešna u svim poljima, u kojima je mogla da briljira:

-Drago mi je što sam jedna od 26 učenika, koji nose ovu plaketu. Čast mi je i  pošto imam  stariju sestru, koja je isto ovako bila uspešna kao i ja. Nekako znam sve ovogodišnje laureate i znam kroz šta smo sve zajednički prolazili, kada su takmičenja, rad i priprema u pitanju. Podrška roditelja, porodice uopšte, kao i mojih sestara vrlo je značajna u svemu. Nadam se da ću upisati pravni fakultet, to mi je jedna od želja.

Budući da je ove godine peti put da se Plakete dodeljuju najuspešnijim maturantima Gimnazije „Dušan Vasiljev“, ovaj lepi gest postao je tradicija, kojom su ispoštovani najvredniji đaci. Dušan Vasiljev rođen je u Velikoj Kikidni, tada u Austrougasrkoj, 19. jula 1900. godine.

Osnovnu školu pohađao je u Kikindi, a građansku i učiteljsku u Temišvaru. Umro je u 24.godini, od tuberkoloze. Napisao je oko 300 pesama, dvadesetak novela, koje nije uspeo da objavi za života. Najveći deo njegove zaostavštine čuva se u Narodnoj biblioteci u Beogradu.