“Pitanja za kviz, za osnovce, najteže je osmisliti” smatra enigmata Slavko Bovan

Osnovcima je i ove godine na TV Rubin, u okviru popularnog kviza „ 5+“ omogućeno da kroz igru i prijateljsko nadmetanje pokažu i dokažu koliko rade na sebi, koliko su spremni da usvojeno znanje i demonstriraju.

15 ekipa, koje su se takmičile u kvizu pripremali su nastavnici, koji su takođe na ovakav način mogli da ustanove koliko su đaci spremni za ovakav vid predstavljanja škola. Pitanja godinama pripremaju poznate kikindske enigmate Slavko Bovan i Vanja Tomašev, koji su i u žiriju. Odgovarati na pitanja uopšte nije lako, ali, kako navodi Slavko Bovan, poznati enigmata, koji je svoje znanje potvrdio učestvujući na mnogim takmičenjima,  osmisliti pitanja takođe ima svoju težinu:

-Najbolja ilustracija je što Vanja i ja sada radimo pitanja za najbolje kvizaše u Srbiji. Uradili smo 200 pitanja za njih. Tih 200 pitanja je izuzetno teško napraviti. E, sad…raditi za decu je pet puta teže. Tu treba vagati, šta deca treba da znaju i šta, verovatno neće znati i onda  se desi da nas baš na tim pitanjima iznenade!

 

 

Vanja Tomašev kaže da je najveće zadovoljstvo ustanoviti koliko su deca zainteresovana za učešće u kvizu:

-Ta ljubav prema znanju danas malo zamire, ali evo i vaša televizija daje značajan doprinos da se promoviše znanje i učenje među mladima. Često nastavnici, kada gledau kviz kažu da su teška pitanja i da deca to nisu učila u školi. Ali, ne uči čovek sve u školi. Nešto se uči u porodici, sa televizije. Oni dovedu najbolje đake i onda od njih očekuju da baš sve znaju. Naravno kviz mora da bude takav da izbalansira, ali i da pokaže ko je bolji.

U okviru ovogodišnjeg kviza 15 ekipa iz svih osnovnih škola Kikinde i okolnih sela pokazale su dobru pripremljenost i želju da osvoje jednu od nagrada koje je Tv Rubin pripremila. Naime prvoplasirani će svojoj školi doneti LCD televizor, drugoplasirani kameru, a škola koja osvoji treće mesto će imati mogućnost da za svoju školu osvoji fotoaparat.