Pilana “Mane” iz Iđoša uz pomoć grada unapredila proizvodnju

Među firmama sa teritorije Grada Kikinde koje su dobile podsticajna sredstva koja je lokalna samouprava namenila za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća je i firma “Mane”. Ovo preduzeće nalazi se u Iđošu bavi se obradom drveta. Neven Zekonja iz ove firme nije krio zadovoljstvo što je među pet preduzetnika koji su prošle godine ispunili uslove konkursa lokalne samouprave za dodelu podsticajnih sredstava.

-Želim da se zahvalim gradskoj upravi koja je prepoznala da je važno subvencionisati preduzetnike i zanatske radnje poput naše. Uz pomoć subvencije uspeli smo da kupimo mašinu koja služi kao oštrilica za tračne testere sa razmetačicom – istakao je Neven Zekonja.

Kako napominje naš sagovornik mašina im je bila neophodna jer je uz nju pobljšan rad svih ostalih koje učestvuju u procesu proizvodnje.

-Uz novu mašinu proizvodi koji izlaze iz naše pilane su kvalitetniji. Omogućeno nam je preciznije sečenje daske koju proizvodimo – objasnio je Zekonja.

U firmi rade tri radnika, a ova investicija omogućila je i novo zapošljavanje. U saradnji sa Filijalom NSZ zaposlen je jedan radnik.

Firma “Mane” radi od 2001. godine i prvobitno sedište bilo je u Kikindi.

-Pre četiri godine proizvodnju smo preselili u Iđoš. U ovom mestu kupili smo poslovni prostor koji je dosta jeftiniji nego u Kikindi gde smo bili u zakupu. Na ovaj način smsnjili smo troškove – rekao je Neven Zekonja.

Ovo preduzeće bavi se grubom preradom drveta i to isključivo topole. Osnovna delatnost je proizvodnja paleta, paletnih i elemenata za nameštaj.Sve što se proizvede u SZTR “Mane” plasira se na domaće tržište.

Gradska uprava i ove godine raspisaće javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava namenjena kikindskim preduzetnicima i to u većem obimu nego prošle godine.