Pijaca u Mikronaselju obiluje dobrom ponudom ali i prijatnom atmosferom

Na pijaci, koja se nalazi u Mikronaselju dobra je  ponuda kako voća tako i povrća. Kako kažu prodavci, ovih dana je i do njih došla vest da cena paradajza i krastavaca opet ide na gore, što znači iznad 100 dinara po kilogramu.

Pijačne priče poznaju i žitelji Mikronaselja koji pamte i drugačije vreme, drugačije tezge, ali i drugačije pijačne šeme. U samom centru naselja i u ovom delu grada, baš ovo mesto još uvek ima onu prijateljsku atmosferu, kada prijatelji svrate da se vide, da popričaju, da popiju prvu jutarnju kafu, poslušaju ovoavgustovske abrove.

Kako objašnjavaju neki, rođeni u periodu kada se život savršeno odvijao bez telefona i to fiksnog, pijačna atmosfera je ono što posebno godi. Sugrađanin, koji se potpisuje kao Kikinđanin još od šezdesetih godina prošloga veka, Milosav Vuković, jedan je od njih:

-Ja sam rođen davne 1944. Šezdesetih sam sa suprugom i dvoje dece došao u Kikindu i od tada sam ovde. Nekako već u tim godinama počeo sam da donosim robu, koju sam gajio u svojoj bašti baš ovde na ovu pijacu u centru Mikronaselja. Tada nije bila pijaca baš ovde, bila je smeštena bliže glavnoj ulici. Od tada, ja ovde dolazim, trgujem, ali sada ….sada dolazim  da se družim. Tu su moji drugari, mi ovde sedimo, pričamo. Volim ovaj prostor. Dolaze kupci, premda ni blizu kao nekada, kao onih dana, kada je  kupovna moć bila jača i kod jednih i kod drugih. Veliki marketi sa tim karticama, oni nas polako uništavaju. Provučeš karticu i platiš za tri meseca, a pijaca? Ona se polako gasi.

U prvim avgustovskim danima u danu što petkom se zove, pa još onaj petak kada petao više ne šeta po dvorištu, jer ga je domaćica udobno smestila u Ilindenski ručak, e baš tog dana na mikronaseljskoj pijaci je bilo moguće kupiti paradajz, po ceni koja je zbunila i kupce i prodavce i iznosila je od 100 do 120 dinara, krastavci od 70 do 110, paprika roga do 90, babura 100 do 120, tikvce 70, patlidžan 30 dinara komad.

Praziluk je prodavan po ceni od 50 dinara, kao i kupus. Boranija, koje još uvek ima i to u raznim dimenzijama, ali i generacijama jun-jul ili avgust, kao i vrstama prodavana je po ceni od 130 dinara, krompir pokrupan po ceni od 50 dinara, tikvice do 70. Dobro poznata lica iza tezgi i sveža roba na tezgama privlače stalne kupce i tako je to godinama

Od voća smo zatekli kruške domaće po ceni od 70dinara, jabuke od 50 do 80 dinara, šljive po 50 dinara, maline 100 dinara pola kilograma, breskve 80, lubenice 30, dinje do 40 dinara, dok je prvo grožđe stajalo 250 dinara. Danas je bilo moguće kupiti i šafleru ili grm puzavice po ceni od 300 dinara, ali i odneti mami jedno fino šareno mače, kao pravi poklon za drugi avgust, pa sad…neko će se obradovati, a neko drugi će morati da nauči tablicu množenja napamet i tek onda dobiti  mogućnost da zadrzi malo čtvoronožno mjaukalo..