Petarde, povrede, kazna

Primena pirotehničkih sredstava može da izazove ozbiljne posledice koje ostavljaju trajan invaliditet, a  mogu i da ugrože život. Predstojaća novogodišnja noć, osim što asocira na veselje i pesmu, nagoveštava i verovatnoću korišćenja petardi i uopšte pirotehnike na otvorenom, što treba veoma ozbiljno da se shvati.

Predstojaći praznici i najluđa noć u godini najčešće izazivaju onu pozitivnu euforiju kod ljudi, ali ujedno unosi i nemir zbog mogućnosti da ceo doživljaj pokvare neodgovorni učesnici slavlja. Reč je o ljubiteljima pirotehničkih naprava, o onima koji sa posebnim uživanjem vole da izazovaju strah i nemir kod građana, koristeći na prvom mestu petarde pa i sva druga uzbunjujuća sredstva. Neprijatnost je najblaži oblik osećanja, sve ostalo prelazi već u povrede i ranjavanja, mišljenja je dr Goran Abraham:

-Ono što moramo da kažemo da je problem u prodaji ovih sredstava, bez neke kontrole. To su pirotehnička sredstva koja mogu da dovedu do minimalnih povreda, pa sve do invaliditeta.  Ono sa čime se mi srećemo, kada su praznici u pitanju, su povrede lica i povrede ekstremiteta. Da li je to povreda oka, kože lica, ruku, pa sve do opekotina. Imamo slučajeve, kada dolazi do gubitka prstiju, cele šake. Moramo apelovati na sve da ne prodaju ta sredstva deci.

Osim vidljivih oštećenja, zaglušujuća buka takođe može da ostavi posledice i ukoliko se ne radi o direktnom kontaktu.

Sugrađani većinom ne odobrajavu korišćenje petardi, pogotovo ne na javnim okupljanjima. Aktuelnim zakonom kazna za remećenje javnog reda i mira bacanjem petardi je od 10.000 do 50.000 dinara ili podrazumeva rad u javnom interesu od 40 do 120 sati, a prema zakonu donetom 2013. godine petarde se mogu prodavati samo u objektima koji imaju dozvolu za to. Odgovornost za maloletnike mlađe od 14 godina, prema Zakonu o javnom o javnom redu snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji, dok izmene zakona predviđaju i novčane kazne za maloletnike starije od 14 godina, a roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovaraće za mlađe.