Performans opozicije ispred Televizije Rubin- Za neuspehe im krivi mediji

 

Da protesti „1 od 5 miliona“ nisu građanski već protesti opozicije organizovani pod okriljem Đilasovog saveza, jasno je i najnaivnijima. U nedostatku političkih ideja i kredibiliteta što građani itekako uviđaju, stranačke poslovođe pribegavaju manipulacijama i lažima, pa sada uporno i kukavički napadaju medije koji im nisu po volji.

Jašući na talasu kampanje koju Zoran Milešević i Željko Bodrožić vode protiv Televizije Rubin od njenog osnivanja, kolovođe protesta su, ojačani podrškom iz drugih mesta, u petak uveče u okviru protestne šetnje demonstrirali ispred TV Rubin i uz povike negodovanja, oblepili plakatima i trakama ulaz u zgradu u kojoj se nalazi naša medijska kuća. Tako valjda opozicioni delatnici vide demokratiju, javni interes i slobodu izražavanja mišljenja, dok sa druge strane, njihovi mediji već godinama političke neistomišljenike predstavljaju kao fašiste, četnike, ređajući na njihov račun uvrede i klevete, pogrdno komentarišući čak i fizički izgled političkih oponenata- a sve to reklamirajući kao kritičko i objektivno novinarstvo. U ovom “građanskom” performansu ispred prostorija TV Rubin, posebno su se istakli Mićo Stojanović i Svetlana Kozić, gle čuda aktivisti Đilasovog saveza!

Pitamo se šta bi bilo da je obrnuto, da oni koji su na primer nezadovoljni pisanjem latiničnih Kikindskih, okupljeni demonstriraju ispred prostorija novina, izvodeći ovakvu šaradu? Da li bi se to nazvalo napadom na medije? Da li bi to bilo žigosanje i targetiranje nepodobnih novinara? Da li bi se na sva zvona takav potez osudio kao neprihvatljiv pritisak na uređivačku politiku medija koji je, pri tom, u privatnom vlasništvu? Kako to da su aršini drugačiji? Imaju li oni to posebnu licencu za etiketiranje ko izveštava objektivno, a ko ne?

Kako je moguće da su, pri čistoj svesti i zdravoj pameti, izneli sumanutu tvrdnju da su za navodno polivanje vodom Milojka Pantića i gađanje jajima kolone šetača krivi lokalni mediji?! Da li to znači da je i Željko Bodrožić kriv za salvu uvreda i pretnji upućenih Ninoslavu Čujiću i njegovoj trudnoj supruzi jer “podgreva podelu među građanima”.

Pa i vrapci na grani znaju ko potencira podelu na krezube i elitu, časne i korumpirane, nazivajući botovima i sendvičarima sve koji se ne oduševljavaju nastojanjima određenih interesnih grupacija da osvoje vlast. Ko po društvenim mrežama širi psihozu mržnje prema političkim neistomišljenicima uz širok spektar pogrdnih izraza jer se, valjda, kvalitet opozicionog delovanja meri srazmernom dozom uvreda i pretnji.

Indikativno je da se navodno polivanje vodom i gađanje jajima iste večeri dogodilo i u Boru i Novom Sadu, a kako su, prema našim saznanjima, pojedinci, učesnici protesta u Kikindi, odbili da podnesu prijave policiji, otvara se prostor za sumnju da li je namera da se navodnim incidentima skrene pažnja javnosti i optuži vlast, ili još bizarnije- lokalni mediji.

Kako su na protestu učestvovali lokalni lideri opozicije, među kojima je većina bila u nekadašnjoj gradskoj vlasti, svi su izgledi da ih građani ne doživljavaju kao hodajuću narodnu revoluciju, što valjda priželjkuju, već kao one koji su radili isključivo za sopstveni interes i privilegije, a sada se grčevito bore za opstanak na političkoj sceni.

Na drugom protestu opozicije „1 od 5 miliona“ u Kikindi govorili su član Političkog saveta Pokreta slobodnih građana, reditelj Janko Baljak i sportski komentator Milojko Pantić