Pepeljugina kočija na 33. manifestaciji “Dani ludaje”

Manifestacija koja će ove godine po 33 put biti organizovana u našem gradu prerasla je u dešavanje o kom se priča u celom regionu i za kojom vlada poprilično interesovanje. Kako su naveli organizatori iz Odseka za poslove razvoja grada, baš ta popularnost obavezuje iz godine na godinu da budu što raznovrsniji i zanimljiviji.

Manifestacija, navela je ispred Odseka za poslove razvoja grada, Marijana Mirkov zvanično počinje u četvrtak u prepodnevnim satima, nekada vrlo popularnim kutkom za školaše „Igre s ludajom“ u okviru koje se pokazuje veština i spretnost u igri sa ludajom, nakon toga planirano je otvaranje izložbe „Titanik“ , „Plodovi jeseni“ i „Nasleđe“. U večernjim satima gostuju grupe „Apsolutno romantično“ i grupa „Ođila“. Za petak najlepši i najšareniji dan, koji je takođe osmišljen za učestvovanje što više mališana i ovoga puta će biti u znaku jesenjeg karnevala najmlađih Kikinđana:

-Mališani su vredno pisali svoje radove i crtali crteže. Karneval, na čega  smo posebno ponosni i žurku u Kuriji željno očekujemo. Subota je dan koji je predviđen da dočekamo najveći broj posetilaca. Ja smatram da su Dani ludaje praznik našeg grada, jer nema ni jedne kuće koja nema bar jednog gosta ili učesnika manifestacije. Za svakoga imamo po nešto. Subota je centralni  dan. Očekujemo da će i ovoga puuta biti oboren rekord za najdužu i za najtežu ludaju.

Program će donekle koncepcijski izgledati slično kao i ranijih godina uz korekciju, zbog naglašene potrebe, te će ovoga puta i „Banatski fruštuk“ i „Gostinska doba“ biti organizovani i u subotu, ali i u nedelju. Od večernjih koncerata za petak će na trgu nastupiti Ana Kokić i grupa „Crvena  jabuka“. Centralni deo manifestacije, izbor za najdužu i najtežu ludaju biće organizovano tradicionalno na velikoj bini, sa početkom u 16 sati. Kako Mirkov navodi i ovoga puta se ipak očekuju reprezentativni primerci plodova jeseni.  Osim standardnog i tradicionalnog plana manifestacije,  rekla je Jasmina Milankov, svake godine je u planu uvođenje novina, kako bi se dobilo na što većoj atraktivnosti najbitnije manifestacije za grad:

-U okviru Evropskog kutka” ovoga puta će nam se predstaviti gradovi Ohrid i grad Istočno Sarajevo. Mnogo sugrađana prolazi kroz Ohrid ili letuje baš tamo, tako da očekujemo jednu lepu promociju. Istočno Sarajevo šestu godinu organizuju manifestaciju “Dani tikve” i vrlo su zainteresovani za to kako mi to organizujemo. Njima je vrlo važno da manifestaciju zadrže, a bundevu promovišu zbog  zdrave ishrane i koriste je za različite namene.

Manifestacija će ovog septembra dobiti i dimenziju bajkovitog, što je ideja koja datira od par godina unazad, u vidu pepeljugine čarobne kočije u obliku bundeve:

-Već nekoliko godina pričamo o tome, a to je da programom ponudimo i vožnju kočijom, koja će podsećati na bundevu. Prosto znamo svi Pepeljuginu kočiju, koja je bila u obliku bundeve, pa želimo da sugrađanima i gostima omogućimo vožnju ovakvom kočijom, da upotpune svoj utisak, kada budu došli. Još jedna novina na koju hoću da ukažem je promocija “Karvinga”, tajlandske umetnosti rezbarenja voća i povrća. U ovom slučaju se radi na rezbarenju ludaje.

Prošle godine u okviru četvorodnevne manifestacije, broj prelaska gostiju, prema podacima carinske službe na prelazu Nakovo Lunga i Srpska Crnja Žombolj bio je preko 12 000. Već prve nedelje septembra iz Odseka najavljuju tradicionalnu promociju manifestacije koja će biti organizovane u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, kao i Temišvaru.