Pčelarima početnicima dodeljeno 150 košnica

Na konkursu Grada Kikinde raspisanom u okviru Programa mera ruralnog razvoja Udruženje pčelara “Kikinde” dobilo je sredstva za kupovinu košnica. Pčelarima početnicima dodeljeno je 150 kompletna košnica.

 

 

 

 

 

 

-Ovo je veoma dobra podrška sa kojom će pčelari početnici moći da napreduju. Sa novim košnicama imaće dovoljan broj da mogu da konkurišu za sredstva na pokrajinskim i republičkim konkursima. Ukupna vrednost po projektu je 651.000 dinara tako da je 30 pčelara dobilo po pet kompleta košnica – istakao je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara “Kikinda”.

Podrška koju lokalna samouprava pruža svima koji se bave poljoprivrednom je značajna.

-Za Program mera ruralnog razvoja ove godine izdvojeno je 20 miliona dinara, a prošle je bilo 12 miliona. Od toga dva miliona dinara dobilo je osam pčelarskih udruženja u gradu i selima. Drago mi je što pomoć koju pružamo pčelarima odlazi početnicima -rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Pčelari početnici zadovoljni su što imaju priliku da povećaju broj košnica. Među njima je i Miroslav Vukolić koji je dodao da je ovo pravi način da se pomognu svi koji su tek počeli da se bave pčelarstvom jer im pored iskustva nedostaje i finansija da se proširuju.

I najmlađi pčelari u Kikindi, članovi sekcije “Jovini pčelari” pri Osnovnoj školi “Jovan Popović” takođe su obuhvaćeni ovom raspodelom. Učiteljica Gordana Mišković svoje košnice ustupiće đacima.

Udruženje pčelara “Kikinda” osnovano je 1938. godine i ima blizu 150 članova. Kako se pčelarstvo svake godine sve više razvija raste i broj novih članova.